Tysklands marinchef: ”Putin förtjänar respekt” – tvingas avgå

Krisen i Ukraina

publicerad 25 januari 2022
- av Jan Sundstedt

Tysklands marinchef Kay-Achim Schönbach tvingas avgå efter att han under ett anförande sagt att Rysslands president Vladimir Putin söker respekt och förmodligen förtjänar detta, samt att Krim kommer att förbli under rysk kontroll och att han inte tror att Ryssland kommer att attackera Ukraina.

Det var under ett anförande hos en tankesmedja i Indien som Schönbach förklarade att han inte tror att Ryssland vill ha krig och att den ryske presidenten snarare söker – och förmodligen också förtjänar respekt från länderna i väst.

– Herre gud, att ge någon respekt är ett lågt pris att betala, egentligen inget pris alls. Det är enkelt att ge honom respekten som han vill ha – och som han förmodligen också förtjänar.


Annonser:


– Krimhalvön är borta. Den kommer aldrig tillbaka – det är ett faktum, konstaterade han vidare.

Enligt TT strider uttalandet om att Krim lär förbli ryskt mot EU:s och USA:s gemensamma utrikespolitiska hållning som är att annekteringen 2014 är olaglig och måste upphöra.

Noterbart är att marinchefen även argumenterade för att såväl Tyskland som Indien kommer att behöva hjälp av Ryssland i framtiden för att stå emot den kinesiska expansionen.

Kort efter att anförandet publicerats kontaktade Ukrainas utrikesministerium Tyskland för att kräva att dessa tar offentligt avstånd från Schönbachs uttalanden. Att säga att Rysslands president förtjänar respekt och att Krim kommer att förbli ryskt riskerar att ”skada de västerländska ansträngningarna att trappa ner situationen” i området, hävdar man.

Så skedde också och kort därefter tvingades Schönbach att avgå – detta trots att han snabbt bad om ursäkt för uttalandet och hävdade att det dels var ett ”misstag” och att han dels enbart gav uttryck för sina personliga uppfattningar – inte försvarsministeriets officiella hållning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.