Tysk parlamentariker vill se attacker mot regeringsbyggnader i Moskva

Det nya kalla kriget

publicerad 7 mars 2024
- av Markus Andersson
Roderich Kiesewetter (CDU) och det ryska försvarsministeriets byggnad i Moskva.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


CDU-politikern Roderich Kiesewetter anser att myndighetsbyggnader i centrala Moskva bör attackeras – exempelvis försvarsministeriets högkvarter eller huvudkontoret för den ryska underrättelsetjänsten.

Det var under ett diskussionsprogram hos statliga ZDF som Kiesewetter, som har en bakgrund som generalstabsofficer, argumenterade för att Ukraina borde få resurser för att kunna attackera fler mål inne i Ryssland.

– Ukraina bör ges möjlighet att ta kriget till det ryska territoriet, sa han och poängterade att Tysklands försvarsminister Boris Pistorius tidigare förespråkat just detta

– Det enda jag kommer att lägga till från min sida är att det också är nödvändigt att attackera det ryska försvarsministeriet eller underrättelsetjänsten. Det är helt klart att detta inte handlar om civila mål och inte om folket, utan om att förklara för den ryska befolkningen att de är angriparna, fortsatte han.

När programledaren frågade om han menade att Moskva borde angripas med långdistansmissiler av typen Taurus, svarade CDU-politikern svepande att tyska vapen i dagsläget inte får användas i attacker mot Ryssland.

– Nej… nu lägger du ord i min mun. Nej, om vi inom ramen för avtalet tvingar Ukraina att endast använda missiler i de ockuperade territorierna, då kommer de att agera enligt denna princip.

Diskuterade attack mot Krimbron

Kiesewetter tillade att Ukraina har tillgång till drönare ”med en räckvidd på över 1 200 kilometer” som skulle kunna användas för att attackera myndighetsbyggnader i Rysslands huvudstad.

Relationerna mellan Ryssland och Tyskland har försämrats ytterligare efter att det framkommit att högt uppsatta tyska officerare diskuterat möjligheterna att genomföra en attack mot Krimbron, någonting som Nya Dagbladet uppmärksammade.

Generalerna betonade samtidigt vikten av att Tyskland håller sig på visst avstånd i konflikten – till skillnad från USA och Storbritannien, som man sade varit ”direkt inblandade under en lång tid”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!