Tysk krigsreporter får bankkonton spärrade – riskerar fängelsestraff

Kriget i Ukraina

publicerad 12 juli 2022
- av Isac Boman
Alina Lipp rapporterar från Donbass.

De tyska myndigheterna uppskattar inte att journalisten Alina Lipp rapporterar från och intervjuar boende i östra Ukraina. Inte nog med att hennes och hennes fars bankkonton stängts ner – Lipp riskerar nu också tre års fängelse för sin rapportering.

Lipp lever i Donbass-regionen i östra Ukraina där hon under kriget också fokuserat på att intervjua medborgare och rapportera om det som händer runt omkring henne. Enligt journalisten själv består hennes arbete till största delen av att hon ”intervjuar människor i Donetsk som hon sedan översätter till tyska”.

– Jag filmar bara allt jag ser runt omkring mig, förklarar hon.

Efter att hon i ett uppmärksammat videoklipp berättat om bakgrunden till kriget i Ukraina, och de ryska motiven till att gå in i landet, blev hon stämplad som en pro-rysk terrorist av den ukrainska regimen.

– Du måste förstå att Ryssland under åtta års tid har bett om att Minskavtalen följs. Ukraina höll inte fast vid dessa och de närmade sig inte heller Donbass i ett försök att nå en överenskommelse. Istället har de bombarderat utkanterna av Donbassregionen under åtta år. De skjuter på civila som nu också tvingas leva i sönderskjutna hus. Många människor har dött här, berättar hon i det videoklipp som orsakat vrede i Ukraina och Väst.

På grund av videoklippet, där hon även konstaterar att många av de boende i östra Ukraina ser den ryska invasionen som en befrielse från ”den terror de upplevt under de senaste åtta åren”, fick Lipp snabbt sina konton på PayPal och Youtube avstängda – och hon blev klassad som ”terrorist” av de ukrainska myndigheterna.

Men det var inte slut där. För cirka en månad sedan fick journalisten också ett brev från Tysklands åklagarmyndighet där det meddelas att hon riskerar tre års fängelse för att ha ”stöttat den ryska invasionen av Ukraina”.

– I brevet står det bland annat att jag på min Telegramkanal säger att folket i Donbass stödjer Rysslands särskilda militära operation… Jag sa också att Ukrainare under flera år har dödat civila i Donbass och att detta är ett folkmord, och det visar sig att det är ett brott (att påstå detta) i Tyskland, så de tog 1600 euro från mitt bankkonto och berättade inte ens detta för mig, kommenterar Lipp.

Enligt Lipp har den tyska regeringen i förväg bestämt att hon är skyldig och hon kommer heller inte att få någon möjlighet att försvara sig i domstol.

– I slutet på brevet säger han att de inte kommer att bjuda in mig till förhör eftersom detta skulle ”störa utredningen” och detta är väldigt intressant. De åtalar mig, men de vill inte lyssna på mig.

Trots att hon riskerar fängelse har Alina Lipp inga planer på att sluta rapportera från Folkrepubliken Donetsk som hon också menar beskjuts med raketer dagligen av ukrainska trupper.

Enligt Lipp har inte bara hennes eget utan även hennes fars bankkonto stängts ner utan närmare förklaring.

– Det som händer mig just nu kan hända alla oberoende journalister och bloggare och det är därför som jag föreslår för er kära kollegor att vi börjar arbeta tillsammans för att stödja varandra mot den västerländska censuren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.