Turkiet hotar att invadera Grekland

publicerad 22 februari 2018
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan

Turkiska politiker har uttalat hot om att invadera Grekland angående ett antal öar som Turkiet anser sig ha rätt till. Även den turkiska presidenten har gjort hotfulla uttalanden.

Det var i början av februari som den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans chefsrådgivare varnade Greklands premiärminister Alexis Tsipras för att sätta sin fot på de obebodda Imia-öarna. Annars skulle Grekland få erfara ”Turkiets vrede värre än Afrin”, syftandes på regionen i Syrien som Turkiet nyligen gått in i.

Nu har den turkiska oppositionspolitikern tillika socialdemokraten Kemal Kılıçdaroğlu lovat att invadera och ta över 18 grekiska öar i Egeiska havet, som Turkiet anser sig ha rätt till, om han vinner valet nästa år. Samtidigt säger ledaren för det nybildade İyi Parti (Goda Partiet), Meral Akşener, att ”det som måste göras, måste göras”, något som tolkats som att hon stödjer invasionsidén.

President Erdoğan själv har varnat ”de som gått över gränsen i Egeiska havet och Cypern” och sagt att ”vad än Afrin betyder för oss, så har vi samma rätt i Egeiska havet och på Cypern”. Han tillägger att ”deras mod varar bara tills de ser vår armé, våra fartyg och våra plan”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.