Tsunamivarning efter kraftfulla jordskalv i Japan

publicerad 2 januari 2024
- av Isac Boman
Kommunen Shika i Ishikawa prefektur, Japan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Japan har dragit tillbaka sin högsta tsunamivarning som utfärdades efter en serie stora jordbävningar under måndagen, men uppmanar samtidigt invånare i kustområden att inte återvända till sina hem på grund av fortsatt tsunamirisk.

Den största jordbävningen, med en magnitud på 7,6, orsakade brand och byggnadskollapser längs västkusten av Japans huvudö, Honshu, och har hittills krävt minst fyra personers liv, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo News enligt AFP.

Japan Meteorological Agency rapporterade under måndagsmorgonen mer än ett dussin skalv i Japanska havet utanför kusten av Ishikawa och närliggande prefekturer. Minst sex hem skadades av skalven, med personer fångade inuti, enligt regeringens talesman Yoshimasa Hayashi. En brand utbröt i staden Wajima och över 30 000 hushåll drabbades av strömavbrott.

Myndigheten utfärdade ursprungligen en större tsunamivarning för Ishikawa och lägre nivåer av tsunamivarningar eller råd för resten av västkusten av ön Honshu, såväl som den nordligaste av dess huvudöar, Hokkaido. Varningen sänktes till en vanlig tsunami flera timmar senare, vilket innebär att vågor på upp till 3 meter fortfarande kan förekomma. Efterskalv kan också drabba samma område under de närmaste dagarna, varnade de. Nästan 100 000 personer har uppmanats att evakuera sina hem och fyra personer har hittills bekräftats döda till följd av jordbävningarna.

Enligt japans kärnkraftsmyndighet har jordbävningarna inte resulterat i skador på något av kärnkraftverken längs Japans kust. Särskild uppmärksamhet riktas mot kärnkraftverket Shika, som ligger nära skalvets epicentrum, där två reaktorer var stängda för inspektion vid tidpunkten för skalvet. Detta är naturligtvis en viktig punkt, med tanke på härdsmältan vid Fukushima-kärnkraftverket som orsakades av ett jordskalv och efterföljande tsunamivågor 2011.

I ett officiellt uttalande betonar USA:s president Joe Biden de djupa vänskapsbanden mellan Japan och USA och meddelar att hans administration är i kontakt med japanska tjänstemän, redo att erbjuda all nödvändig hjälp i denna svåra tid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!