Tidigare befälhavaren: Nato kan snart leverera stridsplan till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 30 november 2022
- av Redaktionen
Stridsflygplan av typen MIG-29.

James Stavridis, pensionerad amerikansk amiral och Natos tidigare högste militäre befälhavare över de allierade styrkorna i Europa, hävdar att Nato-ländernas ledare nu överväger att leverera avancerade stridsflygplan till Ukraina.

I en ledartext menar han att det snart kan bli aktuellt att beväpna Ukraina med stridsflygplan av typen F-16 och MIG-29. USA ska ha ett överskott av de förstnämnda och därför enkelt kunna avvara sådana medan MIG-29:or redan finns klara och används i grannlandet Polen.

Ledare i Natos huvudstäder återkommer också till en idé som kasserades i krigets tidiga dagar: att tillhandahålla antingen MiG-29-stridsplan från Sovjeteran (polackerna har erbjudit sig att leverera dem till ukrainarna) eller till och med USA:s överskott av F-16”, skriver han.

Enligt Stavridis är de båda flygplansmodellerna enkla för ukrainska piloter att lära sig hantera.

Den tidigare amiralen är vidare övertygad om att Nato till slut kommer att gå med på president Volodymyr Zelenskyjs begäran att stänga landets luftrum och bistå med ett stort antal avancerade missilsystem samt det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome.

Även om Stavridis inte berättar varifrån han fått sin information kan det noteras att hans ledartext publicerades samma dag som Nato-ländernas utrikesministrar sammanträdde i Rumänien för att diskutera militäralliansens fortsatta stöd till Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnade mötet genom att vädja till medlemsländerna att öka sina ansatser och skicka ytterligare militär utrustning till den ukrainska armén och betonade att Ryssland inte får tillåtas vinna på slagfältet.

Hittills har Väst trots Zelenskyjs vädjan hittills vägrat att leverera stridsplan, och enligt bedömare beror detta dels på påtryckningar från Kina, men också på att man oroar sig över vad Rysslands respons skulle bli.

Stavridis menar vidare att Väst måste utöka sitt stöd för att bygga upp Ukrainas luftförsvar och att Ryssland i annat fall till slut kommer att vinna luftkriget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.