Svenska stridsvagnar utslagna i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 2 oktober 2023
- av Markus Andersson
Stridvagn 122 på övning i Tyskland i februari i år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska Stridsvagn 122 brukar kallas världens bästa stridsvagn och tio exemplar skickades också nyligen till Ukraina. Minst två av fordonen ska dock nästan omedelbart ha slagits ut av Ryssland – men Försvarsmakten vill inte kommentera saken.

Den 21 september bekräftade Försvarsmakten att 10 av Sveriges totalt 122 Stridsvagn 122 donerats till Ukraina – ett beslut som var ”helt rätt” enligt arméchefen Jonny Lindfors.

– Att det sedan påverkar arméns förmåga är uppenbart. Därför måste de stridsvagnarna återanskaffas så snart som möjligt, men också fler anskaffas. Annars kommer armén inte att kunna uppfylla de tillväxtmål som finns i försvarsbeslutet från 2020 eller de krav som ett Natomedlemskap ställer på oss, kommenterar han vidare.

Kort efter att stridsvagnarna levererades till Ukraina ska dock minst två av dem ha förstörts, antingen av minor eller drönare – eller en kombination.

Det troligaste som hänt med de två stridsvagnarna som angripits av ryssen är att de gått på minor – södra Ukraina är kraftigt minerat av de ryska försvarslinjerna. Om en mina sprängs under en stridsvagn gör det ofta att fordonets ena eller båda larvfötter slås ut”, skriver Dagens PS, som är en av få svenska medier som överhuvudtaget uppmärksammat händelsen.

Filmade drönarattacker

På sociala medier sprids också flera filmer på vad som uppges vara drönarattacker på de svenska stridsvagnarna – som vid tillfället redan ser ut att ha övergivits.

När Fria Tider kontaktar Försvarsmakten för en kommentar låter dessa meddela att man ”inte kommenterar andra länders förehavanden” och att eventuella frågor om stridsvagnarna ska ställas till Ukrainas försvarsdepartement istället.

En svensk frivilligsoldat som slåss för Ukraina hävdar dock att stridsvagnarna bara är ”lätt skadade” och ”definitivt inte utslagna”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!