Storbritannien: Barclays stänger bankkonton för kristna organisationer

Hotet från bankerna

publicerad 28 juli 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter en samordnad kampanj på sociala medier mot den kristna organisationen Core Issues Trust (CIT) har denna meddelats av Barclays att storbanken nu kommer att stänga deras och en ytterligare kristen organisations konton.

CIT, med säte i Nordirland, är en ideell kristen organisation som bland annat erbjuder stöd till män och kvinnor som frivilligt söker hjälp för oönskad sexuell läggning. Enligt Mike Davidson, vd för CIT, är frasen “konverteringsterapi” ursprungligen en nedsättande, påtvingad term, myntad av en amerikansk gayaktivist. Stödet ges utan tvång och erbjuds endast till personer som själva söker det.

I början av juli utsattes Barclays Bank för en samordnad kampanj på sociala medier, främst Twitter, där man krävde att banken skulle avsluta CIT:s bankkonto. Man krävde även att banken skulle stänga ner International Federation for Therapeutic and Counselling Choices (IFTCC) konto. IFTCC erbjuder likt CIT samtalsterapi till personer som vill bearbeta oönskad attraktion till personer av samma kön.

Förutom trakasserier på sociala medier har CIT även mötts av hotfulla telefonsamtal och mail. I ett meddelade skriver en person att denne hoppades att familjemedlemmar till medlemmar i organisationen blev våldtagna och mördade.

Barclays ger nu efter för mobbens angrepp och meddelar CIT att deras konto skall stängas inom två månader. Även IFTCC har fått samma besked, rapporterar den kristna intresseorganisationen Christian Concern i ett pressmeddelande. CIT har sedan tidigare även censurerats på Facebook och Instagram. Även Mailchimp och PayPal har avslutat organisationens konton.

Andrea Williams, vd för Christian Concern, varnar för att beslutet är illavarslande om det visar sig bli riktgivande för framtiden.

Om det är CIT först, så kommer kyrkor därefter, säger Williams i ett pressmeddelande.

Vi påkallar regeringen att sätta stopp för denna typ av mobbstyre och försäkra bibliskt trogna kristna organisationers rätt till affärstjänster utan sådan intolerant diskriminering, fortsätter Williams.

Den brittiska regeringen är dock inte tillmötesgående till de kristna organisationernas krav på grundläggande medborgerliga rättigheter och har istället utlovat att arbeta för att stoppa så kallad “konverteringsterapi”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!