Serbiska anklagelser: Storbritannien försöker störta president Vucic

Det nya kalla kriget

publicerad 7 juni 2023
- av Markus Andersson
T.v: MI6-högkvarteret i London. T.h: Serbiens president Aleksandar Vucic.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brittisk underrättelsetjänst försöker uppvigla till oroligheter och missnöje i syfte att få bort Serbiens president Aleksandar Vucic och hans regering, det hävdar Milorad Dodik, ledare för den serbiskdominerade delen av Bosnien och Hercegovina.

I ett uttalande hävdade Dodik att Storbritanniens underrättelsetjänster aktivt försöker utnyttja två nyliga masskjutningar i serbiska skolor, som lett till stora protester, i syfte att sätta press på och i förlängningen tvinga bort landets regering.

Jag är övertygad om att de som inspirerat och skapat denna röra i Serbien är britterna, det vill säga deras underrättelsetjänst med sina serbiska medarbetare”, sa han, enligt ryska RT och menade vidare att protesterna handlar om att ”dra nytta av tragedier och massskjutningar” med målsättningen att ”Aleksandar Vucic kan avlägsnas från makten genom gatuprotester”.

Dodik pekade på hur protesterna i Serbien påminner honom om omfattande protester som ägde rum i hans Serbiska republiken (en av två entiteter i Bosnien och Hercegovina) 2018 efter att en 21-årig student dött i vad polisen beskrev som en olycka, men som ynglingens föräldrar och oppositionella grupper och medier påstod vara ett brutalt tortyrmord som mörklades av polis och myndigheter i regionen.

Han säger sig vara övertygad om att brittisk underrättelsetjänst ligger bakom båda protesterna och att denna typ av påverkanskampanjer i syfte att uppnå politiska mål lär fortgå tills dess att ”den utländska underrättelsetjänstens epicentrum i Belgrad förstörts”.

I helgen demonstrerade tusentals regeringskritiker i Belgrad och krävde att president Vucic skulle sätta stopp för den våg av våld man menar att landet drabbats av på senare tid – bland annat två skolskjutningar inom loppet av två dagar där tio respektive åtta personer dödades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!