Saudisk bloggare döms till 600 piskrapp

publicerad 1 augusti 2013

Den liberala bloggaren Raif Badawi har dömts i en saudiarabisk domstol för att ha kritiserat och smädat islam. Hans straff: 600 piskrapp och sju års fängelse.

raif-badawi

Raif Badawi är grundaren till internetsidan Free Saudi Liberals. Där uppmanade Badawi till debatt och konversationer kring religion, och islam i synnerhet.

Han har varit fängslad i Saudiarabien sedan 2011 där han inväntat domstolsbeslut. Hans familj fick fly från Saudiarabien – dit de idag inte kan återvända – till Libanon i samband med att Badawi greps.

Bevisen mot honom inkluderade bland annat att han ”gillat” en facebooksida för kristna araber, skriver BBC.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har i hårda ordalag kritiserat domen och Saudiarabien för deras löften om att uppehålla mänskliga rättigheter.

– Den här otroligt hårda domen för en fredlig bloggare visar vilket hur löjeväckande Saudiarabiens påståenden om att de stödjer mänskliga rättigheter och religiös dialog är, säger en av HRW:s talespersoner.

Enligt uppgifter från HRW som SVT citerar kan Saudiarabien komma att blocka olika kommunikationstjänster som Skype, Twitter, Viber, Whatsapp med fler inom kort.

Enligt SVT utgör Saudiarabien hela 20 procent av den svenska vapenexportmarknaden. Någonting som varit mycket kontroversiellt och omdebatterat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.