Ryssland: Svenskt Nato-inträde ”ett allvarligt misstag”

Det nya kalla kriget

publicerad 17 maj 2022
- av Markus Andersson
Sergej Ryabkov och Magdalena Andersson.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov anser att Sveriges och Finlands planer att ansluta sig till Nato är ett ”allvarligt misstag” som kommer att äventyra de båda ländernas säkerhet – snarare än att stärka densamma.

Enligt den ryska statskanalen RT säger Ryabkov att Ryssland ”inte bara kommer att stå och se på” när Finland och Sverige går med i den kontroversiella militäralliansen och att ett svenskt och finskt medlemskap kommer att få ”långtgående konsekvenser”.

– Det återspeglar de falska och förvrängda uppfattningarna om händelser som äger rum i världen av politiska beslutsfattare i väst, särskilt i norra Europa. Det är uppenbart för oss att Sveriges och Finlands säkerhet inte kommer att stärkas av detta, säger han.

Den ryske toppdiplomaten menar att Rysslands ”praktiska svar” på vad man betraktar som ett ökat militärt hot från Nato kommer att bero på hur situationen utvecklar sig. Ryabkov anser även att Sverige och Finland har ”offrat sitt sunda förnuft” och bidrar till att ytterligare eskalera de militära spänningarna i Europa.

– De ska inte ha några illusioner om att vi bara kommer att tolerera detta, tillägger han.

Ryssland betraktar Natos expansion mot den ryska gränsen som ett kritiskt hot mot den nationella säkerheten och hävdar att Nato-stödet som Ukraina fått för att bygga upp sin militär ”fick bägaren att rinna över” och tvingade den ryska militären att agera.

Man menar också att Nato har svikit tidigare löften som givits om att alliansen inte ska expandera österut och hota det ryska närområdet.

– De allmänna militära spänningarna kommer att öka och förutsägbarheten i området kommer att minska, kommenterar Ryabkov vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.