Ryssland stoppar gasleveranser till Polen och Bulgarien

Det nya kalla kriget

publicerad 27 april 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryska Gazprom stoppar gasexporten till Polen och Bulgarien med motiveringen att länderna inte har betalat för månadens leveranser. Efter beskedet steg priset på europeisk gas med över 24 procent och oron är stor i flera EU-länder att även de ska gå miste om den ryska gasen.

Ryska makthavare har tidigare deklarerat att de länder som vägrar att betala för leveranserna i ryska rubel kan komma att helt bli utan den eftertraktade gasen – och så har det också blivit.

– Vi har varit förberedda på detta scenario, hävdar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som också menar att Rysslands agerande är ”oacceptabelt” och visar hur ”opålitliga” Ryssland är som gasleverantör.

– Vi jobbar på att koordinera ett gemensamt svar från EU, fortsätter hon.

EU-länderna har hittills förkastat kraven på att betala för gasen i rubel, men enligt Bloomberg är nu flera länders gasbetalningar på väg att förfalla och oron stiger nu i de europeiska länder som i praktiken är helt beroende av den ryska gasen.

Bulgariens energiminister hävdar att landet har betalat gasleveranserna för april månad och att Rysslands agerande därför bryter mot de avtal som man har upprättat.

Samtidigt varnar det ryska parlamentets talman Vjatjeslav Volodin för att Ryssland kan komma att strypa gastillförseln till fler länder som uppfattas som fientliga. Gazprom har också meddelat att man kommer att hitta alternativa transportvägar om Bulgarien ”olovligen” försöker komma åt gasen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!