Ryssland lovar att försvara Donetsk och Luhansk

Krisen i Ukraina

publicerad 23 februari 2022
- av Redaktionen
Utrikesminister Sergej Lavrov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov låter meddela att landet åtagit sig att försvara folkrepublikerna Donetsk och Luhansk från utomstående hot och garantera säkerheten för befolkningen i dessa.

Utrikesministern förklarade vidare att man tillsammans med folkrepublikernas ledare undertecknar fördrag som garanterar ryskt stöd vid konflikt eller krig med Ukraina eller någon annan aktör.

– Fördrag om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd har undertecknats mellan Ryssland och dessa nya stater där vi lovar att skydda deras säkerhet. Jag tror att alla förstår detta, kommenterade Lavrov.

Tillkännagivandet kom kort efter att Ryssland officiellt erkänt folkrepublikerna som suveräna nationer och i samband med att Ryssland skickat fredsbevarande styrkor till området.

Samtidigt har Donetsk och Luhansk börjat evakuera stora antal civila till Ryssland med hänvisning till den ökade hotbilden i området samt en ökning av fientlig aktivitet i regionen. Man har också mobiliserat alla friska män så att dessa är redo vid ett eventuellt krig.

– För att förhindra civila dödsoffer så ber jag medborgarna i republikerna som inte har fått mobiliseringsorder och som inte deltar i arbetet att upprätthålla nödvändiga tjänster för social och civil infrastruktur att lämna den ryska federationens territorium så fort som möjligt, kommenterade Leonid Pasenchnik, ledare för folkrepubliken Luhansk.

Den ukrainska centralregeringen har precis som Ryssland hela tiden förnekat att man förbereder sig för att attackera, däremot har Ukraina bekräftat att man kommer att öppna eld om dess trupper känner sig hotade.

Trots att Ryssland konsekvent förnekat att man gör sig redo för en invasion av Ukraina så hävdar politiker i väst att ett fullskaligt krig är mycket nära förestående. Med hänvisning till situationen i Ukraina vill man även införa en lång rad ekonomiska sanktioner för att straffa Ryssland och inflytelserika ryssar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.