Ryssland kan kriminalisera ”russofobi”

publicerad 19 december 2023
- av Isac Boman
Kremls kupoler.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryska regeringen har ställt sig bakom ett lagförslag som innebär skärpta straff för handlingar och uttalanden riktade mot ryska medborgare, rapporterar flera medier och hänvisar till myndighetskällor.

Åtgärderna är framför allt tänkta att motverka diskriminering och kränkningar av ryska medborgares rättigheter utomlands.

De planerade förändringarna avseende “russofobi” skulle kriminalisera diskriminering av ryssar och offentliga uppmaningar till extremism från internationella tjänstemän eller offentliga organisationer, rapporterar statskanalen RT.

Lagförslaget författades av Irina Yarovaya, lagstiftare från det styrande partiet Enade Ryssland, som tidigare föreslagit att russofobi enligt lag ska definieras som en “misantropisk ideologi”.

Enligt en förklarande not behövs ändringar också för att skydda militärgravar, monument och andra minnesmärken från försök att skada eller förstöra dessa. Bakgrunden är att monument, som hedrar sovjetiska trupper för deras roll i att besegra det nationalsocialistiska Tyskland under andra världskriget, under de senaste åren rivits eller planeras att rivas i delar av Öst- och Centraleuropa.

I februari publicerade utrikesministeriet i Moskva en lista över vad som beskrivs som antiryska uttalanden från västerländska tjänstemän och hävdade att kommentarerna visade på en aldrig tidigare skådad nivå av ryssfientlighet.

Illojala ryssar “isoleras”

I dokumentationen ingick bland annat kommentarer från ledarna i de baltiska länderna, av vilka några gjort ansträngningar för att eliminera det ryska språket från socialt och ekonomiskt liv redan före kriget i Ukraina.

I Lettland förvärrades situationen 2022 när dåvarande presidenten, Egils Levits, insisterade på att ryssar som inte är lojala mot regeringen i Riga skulle “isoleras från samhället”.

Moskva har upprepade gånger anklagat Lettland för “systematisk diskriminering” och för att inte uppfylla sina internationella åtaganden. I november hävdade Rysslands president Vladimir Putin att ”(russofobin) praktiskt taget blivit en officiell ideologi för den styrande eliten i väst”.

Enligt Vladimir Putin har väst som mål att ”stycka upp och plundra Rysslands enorma resurser”och han är tydlig med att ”all inblandning utifrån, provokationer som syftar till att orsaka konflikter mellan etniska grupper eller religioner, kommer att ses som aggressiva handlingar mot Ryssland”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!