Rekordmånga kvotflyktingar till Island under 2020

publicerad 15 november 2019
- av Per Nordin
Reykjavik.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nästa år kommer Island ta emot fler kvotflyktingar än någonsin tidigare. Migranterna kommer att utgöras av tre grupper: syrier, afghaner och personer som idag befinner sig i Kenya.

Sedan 2015 har Island tagit emot omkring 250 kvotflyktingar genom FN:s flyktingorgan UNHCR. En majoritet av migranterna kommer från Syrien, men personer har även kommit från bland annat Irak, Uganda, Zimbabwe, Kamerun och Rwanda.

I år tog landet emot 75 personer och nästa år kommer siffran att öka till 85, meddelar den isländska regeringen i ett pressmeddelande. Tanken är att antalet kvotflyktingar ska öka med tiden.

Det är ännu oklart när migranterna kommer eller var de ska inhuseras. I vintras rapporterade Nya Dagbladet om hur syriska migranter skickades till isländska avfolkningsbygder.

Migranterna som kommer nästa år består av tre olika grupper i tredje världen: syrier, afghaner och personer som idag befinner sig i Kenya. Den sistnämnda gruppen innefattar bland annat ”hbtq-flyktingar” som den isländska regeringen har ett uttalat mål att ta emot, flyktingar från Somalia och Sydsudan samt politiska flyktingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!