Putin bekräftar missiler mot Ukraina – hämnd för attentat mot Krimbron

Kriget i Ukraina

publicerad 10 oktober 2022
- av Redaktionen
Vladimir Putin lovar att besvara framtida attacker på liknande sätt.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands president bekräftar att man under dagen angripit en lång rad ukrainska mål med långdistansrobotar – och att attackerna ska ses som en tydlig reaktion på tidigare ukrainska angrepp mot rysk infrastruktur.

Ryssland är helt säkra på att det var den ukrainska säkerhetstjänsten som låg bakom sprängdådet som nyligen orsakade stora skador på Krimbron och dessutom flera civila dödsfall.

Som ett svar på detta deklarerar Rysslands president Vladimir Putin att framtida terroristattacker på rysk mark kommer att mötas med militära svar – och att man från rysk sida under dagen svarat med en lång rad missilattacker mot militära mål samt energi- och kommunikationsinfrastruktur i Ukraina.

Presidenten bekräftar att ryska trupper genomfört ”massiva anfall” med långdistansrobotar och lovar att framtida terrorattacker mot Ryssland kommer att bemötas på samma sätt.

– Om det görs ytterligare försök att genomföra terrorattacker på vår mark kommer Ryssland att reagera bestämt och i en skala som motsvarar de hot som skapats mot Ryssland, säger Putin, enligt RT.

Tidigare under måndagen besköts flera ukrainska städer med långdistansmissiler och minst elva byggnader kopplade till viktig ukrainsk infrastruktur skadades, enligt ukrainska myndigheter.

Putin är tydlig med att missilangreppen är en direkt hämnd för ukrainska attacker mot rysk infrastruktur – bland annat sprängdådet mot Krimbron och sabotage av elledningar från kärnkraftverket Kursk.

– Regimen i Kiev har använt terroristmetoder under mycket lång tid… Regimen i Kiev har de facto ställt sig i paritet med internationella terroristgrupper, de mest avskyvärda av dem. Att lämna sådana brott utan svar har blivit omöjligt, säger han vidare.

Under måndagsmorgonen rapporterades missilattacker mot såväl Ukrainas huvudstad Kiev som en rad andra städer. Minst 75 missiler ska ha avfyrats från Ryssland och det är ännu oklart hur omfattande skador dessa har orsakat.

Västerländska bedömare anser att Putin är under stor press efter att flera ryska mål attackerats. Det har nu ställts alltmer högljudda krav inifrån de egna leden att tydligt agera och markera mot vad man beskriver som ukrainsk terrorism, samt tydligt visa att attentat som det mot Krimbron, faktiskt får allvarliga konsekvenser.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!