Amerikanska poliser frias – slog ihjäl hemlös

publicerad 15 januari 2014

Två polismän har blivit frikända av en jury i Kalifornien efter att de misshandlat en hemlös man så svårt att han avled. Domen har väckt stor uppståndelse i USA.

Kelly Thomas blev den 5 juli 2011 misshandlad av polismännen på en parkeringsplats i Fullerton, Kalifornien. Den grova misshandeln skedde oprovocerat och hela händelseförloppet fångades av säkerhetskameror, skriver CNN.

Trots övertygande bevisning anser juryn att de utpekade, Jay Cicinelli och Manuel Ramos, inte gjort sig skyldiga till vare sig mord eller dråp på Kelly Thomas utan endast följt sina ”instruktioner”. Fem dagar efter misshandeln avled Kelly Thomas, som också led av schizofreni.

Offrets far, Ron Thomas, stämmer nu staten och de sex polismän som deltog i dödsmisshandeln av hans son. Enligt Ron Thomas bevisar den friande domen att ”poliser nu kan slå oss, döda oss och göra vad de vill”.

Men en av polismännens advokater förfäktar en helt annan åsikt och menar att de endast följde instruktioner.

– När vi skickar ut dessa killar mitt i naten skickar vi med dem instruktioner. När de följer instruktionerna och kommer hem så är de inte skyldiga till mord, säger advokaten enligt CNN.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!