Osannolikt att Trump döms

Presidentvalet i USA

publicerad 11 februari 2021
- av Isac Boman
Capitol Hill där den amerikanska kongressen har sitt säte.

Demokraterna kräver att Donald Trump döms för anstiftan till uppror i samband med protesterna och ockupationen vid Kapitolium den 6 januari. Politiska experter menar dock att det mesta tyder på att den tidigare presidenten kommer att frias i de pågående riksrättsförhandlingarna.

Demokraternas ”starkaste kort” för att få Trump fälld har varit videoupptagningar från det tal han höll kort innan protesterna och dokumentation från händelserna kring ockupationen, skriver TT.

Vänsterliberalerna menar att Donald Trump ”eldade på” protesterna och att han inte gjorde någonting för att stoppa sina anhängare från att storma kongressbyggnaden – trots att Trump i verkligheten vid flera tillfällen deklarerade att våld inte är acceptabelt.

– I själva verket var den ende som han fördömde den 6 januari sin egen vicepresident Mike Pence, som av fruktan för sitt liv gömde sig i den här byggnaden med sin familj. Under den här våldsamma attackens första avgörande timmar gjorde han (Trump) ingenting för att stoppa den, inget för att hjälpa oss, hävdar den demokratiske ledamoten David Cicilline i en intervju med CNN.

Det är nio demokratiska politiker som leder åtalet mot Trump och man hävdar att ”kopplingen” mellan Trumps anklagelser om omfattande valfusk och stormningen av kongressbyggnaden är ”tydlig”.

För att döma Trump krävs dock två tredjedelars majoritet, det vill säga att alla demokrater och 17 av 50 republikaner röster för en fällande dom, något som bedöms som mycket osannolikt.

Den frispråkige senatorn Ted Cruz fördömer visserligen stormningen men menar att denna inte rättsligt kan kopplas ihop med någonting Donald Trump sagt eller gjort och att Trumps motståndare inte lyckats visa att presidenten gjort någonting brottsligt.

– De ägnade mycket tid åt att fokusera på det fruktansvärda våldet som brottslingarna ägnade sig åt, men presidentens språk kommer inte i närheten av de rättsliga krav som ställs för att det ska vara anstiftan.

Det mest sannolika är att fem eller sex republikaner i slutändan kommer att rösta för att fälla Trump – långt ifrån de 17 som krävs för en fällande dom. Processen förväntas avslutas under lördagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!