Orbán: “Trump kommer inte att ge en krona till Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 12 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Orbán tycks uppskatta Donald Trump ovh vice versa.

Trump kommer inte ge några pengar till Ukrainas militär om han blir president igen, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Trump ska istället ha en “detaljerad plan” för att avsluta kriget.

Under fredagen träffades Donald Trump ochd Orbán i delstaten Florida. Enligt den ungerske presidenten kommer Trump inte att ge “en krona” till Ukraina om han blir vald.

Därför kommer kriget att ta slut, eftersom det är uppenbart att Ukraina inte kan stå på egna ben, säger han till ungersk statsmedia.

Enligt Orbán har Trump en detaljerad plan för att stoppa kriget, där han kallar ex-presidenten för “en man av fred” och pekar mot att det var fred i Mellanöstern och Ukraina under hans förra presidentperiod.

Om amerikanerna inte ger pengar och vapen, tillsammans med européerna, är kriget över, och om amerikanerna inte ger pengar kan européerna inte ensamma finansiera detta krig och då är kriget över, menar han vidare.

“Fantastisk person”

Ungern har inte skickat några vapen, utrustning eller pengar till Ukraina, till skillnad från USA och åtskilliga andra länder.

Vid mötet i Florida hyllade även Trump den ungerske presidenten och kallade honom en “fantastisk ledare”.

Det finns ingen som är bättre, smartare eller en bättre ledare än Viktor Orban. Han är fantastisk… Han är en okontroversiell person eftersom han säger, ‘Så här kommer det att bli’, och så är det med det, sade han efter mötet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!