Orban: ”Bara Trump kan rädda västvärlden”

Det nya kalla kriget

publicerad 1 september 2023
- av Markus Andersson
Viktor Orban, intervjuad av Tucker Carlson.

I en färsk intervju med Tucker Carlson säger Ungerns premiärminister Viktor Orban att Donald Trump är den ende som kan få slut på kriget i Ukraina och att det är USA – och inte Ukraina, som avgör hur länge kriget ska fortsätta.

Enligt ungraren har Ukraina ingen som helst chans att vinna något krig mot Ryssland på egen hand och alla som påstår motsatsen ljuger. Den nuvarande strategin, där Väst pumpar in vapen och utrustning till ukrainska soldater, kommer inte heller att fungera för att besegra Ryssland, menar han.

Orban förklarar att om Väst, och i synnerhet USA, slutar leverera pengar och utrustning så är kriget snabbt över och att det således är amerikanerna som i praktiken bestämmer över hur kriget ska lösas.

Han är inte heller imponerad över hur Joe Biden hanterat kriget i Ukraina eller utrikespolitiken i allmänhet – och menar att det allra bästa vore om Donald Trump blev återvald som president.

– Kalla tillbaka Trump … Trump är mannen som kan rädda västvärlden, deklarerar han.

Enligt Ungerns premiärminister drev Donald Trump den bästa amerikanska utrikespolitiken på flera decennier, startade inga nya krig och hanterade såväl Nordkorea, Ryssland och Kina på ett bra sätt. Om Trump varit president när Ryssland attackerade Ukraina hade kriget aldrig ens inträffat, enligt honom.

När Carlson tar upp anklagelserna om att det var Bidenadministrationen som sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2 svarar Orban att hans regering snabbt klassade dådet som en terrorattack – men att Tyskland och andra västerländska länder av någon anledning inte ville göra detta.

Om samma sak skulle hända med TurkStream som levererar gas från Ryssland via Turkiet, Bulgarien och Serbien skulle detta betraktas som en krigshandling eller ett terrorattentat och svaret skulle komma ”omedelbart”.

Angående kriget i Ukraina står Orban fast vid att fred är den enda lösningen och att om USA verkligen ville ha fred så skulle detta kunna hända redan imorgon. Istället oroar han sig för en ytterligare eskalering av situationen och att ett ”tredje världskrig snart kan knacka på vår dörr” om något västerländskt land beslutar att skicka soldater till slagfältet för att slåss mot Ryssland.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!