Open Society Foundations storsatsar i Ukraina

Den judiska lobbyn

publicerad 3 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Open Society Foundations ordförande George Soros till vänster, viceordföranden och sonen Alexander Soros till höger.

George Soros ökända lobbyorganisation Open Society Foundations avser att samla in totalt 100 miljoner dollar till att stärka det internationella stödet för Ukraina och samtidigt också påverka landet i vad man ser som en önskvärd riktning.

Kriget i Ukraina hade inte pågått i mer än en dryg vecka innan det meddelades att man kommer att satsa ytterligare 25 miljoner dollar i Ukrainas civila samhälle – i praktiken till produktion inom media, konst, utbildning, forskning och politisk lobbyism.

Målet är enligt fonden att samla in totalt 100 miljoner för ytterligare insatser i landet med motivet att bland annat visa Ryssland att man ”aldrig kommer att överge Ukraina”. Vidare, betonar fonden, vill man visa Ryssland att det “internationella samfundet” står solidariskt med Ukraina.

Vi har ett enkelt budskap: vi kommer aldrig att överge Ukraina, säger Alexander Soros, vice ordförande för Open Society Foundations.

– Oavsett vad Kreml påstår så är det uppenbart att Putin varken fruktar Nato eller kärnvapen främst, utan en fri och blomstrande demokrati vid sin tröskel, fortsätter han, säger fondens president Mark Malloch-Brown i ett uttalande.

Open Society Foundations tillägger också att man vill bistå dem som inte kan nås av övriga hjälpinsatser samt deltaga i uppbyggandet av det ukrainska samhället efter kriget.

Fakta: Open Society Foundations

Open Society Foundations är en privat fond grundad 1993 av den ungersk-judiske finansspekulanten och ultraglobalisten George Soros.

Organisationen har blivit ökänd bland annat för sina systematiska påverkanskampanjer i Östeuropa och för sitt omfattande stöd till samhällsomstörtande organisationer som exempelvis den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!