Officiellt: Finlands statsminister och president vill ”skyndsamt” in i Nato

Det nya kalla kriget

publicerad 12 maj 2022
- av Isac Boman
Beslutet måste fattas "skyndsamt", hävdar de finska makthavarna.

I ett pressmeddelande deklarerar Finlands president Sauli Niinistö och statsministern Sanna Marin att Finland bör bli medlemmar i Nato och att en ansökan ska lämnas in så snart som det bara är möjligt. Allting tyder nu på att Finland går med i den USA-ledda militäralliansen.

Ryssland har under lång tid varnat särskilt Finland men även Sverige för att man från rysk sida ser ytterst allvarligt på en eventuell Nato-anslutning från de nordiska ländernas sida och även kommer att ”vidta åtgärder” om så blir fallet. Trots detta har nu alltså den högsta statsledningen bestämt sig för att nu försöka ansluta ”skyndsamt”, som man uttrycker det.

När nu tiden för ett beslut närmar sig, uttalar vi våra egna, sammanfallande ståndpunkter även till kännedom för riksdagsgrupperna och riksdagspartierna. Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”, hävdar man bland annat.

Nu kommer frågan om Natomedlemskap formellt att behandlas på söndag av presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. När detta gjorts kommer en pressträff att anordnas där man offentliggör sitt beslut.

– Det var väldigt väntat, det kunde man höra redan igår när Niinistö och Storbritanniens statsminister Boris Johnson hade ett pressmöte här i Helsingfors. Då kom Niinistö med väldigt hård kritik mot Ryssland, och det var sådana ord som man inte har hört här i Finland tidigare, konstaterar den politiska reportern Pirjo Auvinen.

Hon berättar vidare att man i Finland nu också diskuterar huruvida man ska bygga ett högt staket mot den ryska gränsen och relationerna med Ryssland har blivit allt sämre.

Allting tyder nu alltså på att Finland ansöker om ett Natomedlemskap och enligt Auvinen så vill den finska politiska ledningen också att Sverige gör samma sak – samtidigt.

– Både presidenten och statsministern poängterar samtidigt att det skulle vara väldigt viktigt att man skulle ta det här steget tillsammans med Sverige. Att det skulle vara så mycket bättre om även Sverige söker medlemskap.

 


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!