Musk: “Blockerade Starlink för att förhindra kärnvapenupptrappning”

Kriget i Ukraina

publicerad 12 september 2023
- av Jan Sundstedt
En ukrainsk artillerist installerar en Starlink-terminal.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elon Musk avslöjar att han nekade en begäran från Kiev om att använda Starlink för ett planerat anfall mot Rysslands Svartahavsflotta för att förhindra att SpaceX skulle bli delaktiga i en större krigshandling. Musk framhöll att Starlinks syfte aldrig varit att vara inblandat i militära konflikter.

Musk har personligen bekräftat en skildring av biografen Walter Isaacson, vars bok Elon Musk släpps den 12 september, där det framkommer att Musk nekade en begäran från ukrainska regimen att utvidga tjänsterna från Starlinks satellitkommunikationssystem till Krim för en planerad attack mot Rysslands Svartahavsflotta. Han motiverade beslutet med att han ville förhindra att SpaceX blev “medskyldig i en större krigshandling och eskalering av konflikten”.

Musk kommenterade på sin sociala medieplattform X nya uppgifter från Isaacsons bok för att klargöra vad som hade inträffat.

”Det kom en akut förfrågan från myndigheterna om att aktivera Starlink ända till Sevastopol”, skrev Musk på X.

”Den uppenbara avsikten var att sänka större delen av den ryska flottan vid ankare. Om jag hade gått med på deras begäran skulle SpaceX direkt vara medskyldig i en större krigshandling och eskalering av konflikten”.

Ukrainska drönare nära Rysslands flotta

Enligt Isaacson var ukrainska undervattensdrönare lastade med sprängmedel på väg mot ryska flottans förtöjningsplats i Sevastopol när de förlorade anslutningen. Musk oroade sig för att Ryssland skulle svara på det marina angreppet med kärnvapen, skrev Isaacson i boken. Ukrainska tjänstemän bad honom aktivera tjänsten, men han avböjde med hänvisning till händelsen på Krim. Musk menade att tjänsten aldrig aktiverats på Krim och att SpaceX inte inaktiverade något.

Hur hamnade jag i det här kriget, frågade Musk Isaacson, enligt CNN. Starlink var inte menat att vara inblandat i krig. Det är till för att folk ska kunna titta på Netflix, slappna av och gå online för skolarbete och göra bra fredliga saker, inte drönarattacker.

I februari betonade Musk även på X att han hade rätt att stänga av tjänsten om det behövdes men hävdade att han aldrig gjort det.

SpaceX kommersiella terminaler, liksom andra kommersiella produkter, är avsedda för privat bruk, inte militärt, men vi har inte utövat vår rätt att stänga av dem. Vi försöker verkligen göra det rätta, där “det rätta” är en extremt svår moralisk fråga.

Uppgifterna har fått stor uppmärksamhet världen över och Rysslands före detta president och tidigare premiärminister Dmitrij Medvedev har uppmärksammat saken liksom även Mikhail Podoliak, högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Den sistnämnde sågar Musks beslut som resultatet av “en cocktail av okunnighet och stort ego”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!