Massmedier sprider bilder av påstådd rysk “massaker” – ännu oklart vad som skett

Kriget i Ukraina

publicerad 4 april 2022
- av Isac Boman
Bilder föreställande döda i staden Butja utanför Ukrainas huvudstad Kiev. Hur de dött, varför de ligger på en gata och vem som är ansvarig har ännu inte hunnit utredas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under söndagen och måndagen har i princip alla stora västerländska mediers nyhetsflöde dominerats av färska bilder från staden Butja öster om Kiev där ett stort antal civila ukrainare uppges ha dödats och demonstrativt utplacerats längs gatorna med bakbundna händer.

Den ryska ledningen pekar samtidigt på att ryska trupper inte funnits i staden sedan i onsdags, efter att man dragit sig tillbaka som en följd av de pågående fredsförhandlingarna, och menar att det är tydligt att bilderna arrangerats från ukrainskt håll i ett försök att utmåla Ryssland som krigsförbrytare.

En utrikeskorrespondent från AFP News uppger att han räknat minst 20 kroppar utplacerade längs gatorna i staden.

Enligt den brittiska statskanalen BBC uppger stadens borgmästare att minst 20 personer i staden arkebuserats och sammanlagt ska 280 personer ha begravts i massgravar i Butja sedan kriget inleddes. Bilder kablas ut i flera olika medier av ett sanddike med vad som verkar vara ett flertal lik inklädda i plastsäckar.

 

Löpsedlarna i mainstreammedia går varma, där man redan slagit fast att bilderna bevisar en massaker som man jämför med ett folkmord och islamiska statens förbrytelser i Mellanöstern.

Montage av brittiska löpsedlar från det senaste dygnet.

 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch stämmer in i kören och menar att den ryska armén ägnar sig åt ”uppenbara krigsbrott” i Ukraina och ska ha pratat med vittnen som uppger att ryska soldater i Butja tvingat ner fem ukrainare på knä och sedan avrättat dem.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba gick snabbt ut på Twitter och menade att massakern i Butja visar att “det ryska hatet” mot ukrainare är det värsta som Europa upplevt sedan andra världskriget och att Väst nu måste skynda sig att skicka mer vapen till landet så fort som möjligt.

Även Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj höll under söndagen ett tal där han fördömde Rysslands ”ondska”, där han anklagar den ryska militären för krigsbrott och vädjar om militär hjälp att besegra Ryssland.

 

Den ryska försvarsledningen har avvisat uppgifterna och pekar bland annat på att ryska trupper lämnade området redan den 30 mars, men att de påstådda bevisen för begångna krigsbrott i Butja presenterades fyra dagar senare – långt efter att ukrainsk underrättelsetjänst och massmedia anlänt till staden.

”Alla foton och filmklipp som publicerats av regimen i Kiev och som påstås visa någon form av ”brott” begångna av rysk militär i Butja är blott ännu en provokation”, kommenterar Rysslands försvarsministerium.

Dessutom så bekräftade Butjas borgmästare Antloy Fedoruk i sin video den 31 mars att det inte fanns någon rysk militär i staden och nämnde inte heller lokala invånare som låg skjutna på gatorna med sina händer bakbundna”, skriver man vidare och tillägger att lokalbefolkningen kunde använda mobilkommunikation och röra sig fritt under den ryska ockupationen.

Det ryska försvarsministeriet pekar vidare på hur kropparna i materialet, som publicerats av ”Kiev-regimen”, efter minst fyra dagar ännu inte har stelnat, har färskt blod i sina sår och inte uppvisar några karakteristiska kadaverprickar.

Det hela har arrangerats av regimen i Kiev för västerländsk media precis som i fallet med mödravårdskliniken i Mariupol.”

Ryssland har mot nämnda bakgrund begärt ett omgående extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera händelserna.

I ljuset av den senaste uppenbara provokationen av ukrainska radikaler i Butja så har Ryssland krävt ett möte med FN:s säkerhetsråd… Vi kommer att dra fram de förmätna ukrainska provokatörerna och deras västerländska beskyddare i ljuset”, konstaterar den ryske FN-representanten Dmitry Polyansky.

Bisarra bilder som uppges vara från staden sprids också på ocensurerade plattformar som Odysee av ukrainska soldater som av oklar anledning släpar flera lik med hjälp av rep.

 

Tidigare finns även filmklipp som uppmärksammas över hur ukrainska trupper går in i Butja under lördagen den 2 april och att några civila kroppar då heller inte syns på gatorna. Inte heller tycks det via några officiella ukrainska kanaler ha rapporterats om massakrer på civila i Butja innan natten mot söndagen.

 

Oavsett den faktiska bakgrunden till kropparna i Butja är det tydligt att det ukrainska narrativet speglas som bekräftade uppgifter även i svensk mainstreammedia så som Shibsted-tidningen Aftonbladet. Sveriges statsminister Magdalena Andersson går så långt som att benämnda det hela som ”de mörkaste bilderna från Europas historia” medan Polens premiärminister beskriver det hela som ett ”folkmord”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kräver i sin tur att ”förövare av krigsbrott” ställs till svars. Liknande utspel kommer från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och en lång rad regeringschefer i Väst.

Ryssland uppmanar i sin tur världens makthavare att åtminstone utvärdera argument från ryskt håll innan man låser sig vid en bestämd uppfattning om vad som faktiskt sker i kriget.

– Situationen är onekligen allvarlig. Vi uppmanar vissa världsledare att inte blint tro på falska anklagelser, hämta sin information från olika källor och åtminstone lyssna på våra argument, säger Kremls pressekreterare Dmitry Peskov.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!