Marina attackdrönare skakar om Rysslands dominans i Svarta havet

Kriget i Ukraina

publicerad 18 september 2023
- av Isac Boman
Ukrainska flottans nyutvecklade kamikaze-drönare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukrainas marina drönare har förändrat dynamiken i sjökrigföringen genom att utmana Rysslands tidigare dominans i Svarta havet. De nyutvecklade drönarna har visat sig vara en ytterst kostnadseffektiva, vilket tvingat Ryssland att omfördela sin flotta och att omvärdera sin militära strategi.

Ukrainas marina drönare har blivit en omtalad faktor i konflikten med Ryssland. Vid krigets början i mars 2022 sänkte Ukraina sitt eget flaggskepp Hetman Sahaidachny för att förhindra att det hamnade i ryska händer. Detta lämnade Ukraina med begränsade resurser att möta Ryssland till sjöss. Ryssland, som har världens näst största flotta, har sedan dess dominerat Svarta havet, fram tills nyligen.

Under det senaste året har Ukraina intensifierat sina offensiver med marina drönare. I maj 2023 attackerade en ukrainsk drönare det ryska spaningsfartyget Ivan Khuprirs. I juni utökade Ukraina sin offensiv genom att använda sex fjärrstyrda marina drönare för att angripa det ryska underrättelsefartyget Priazovye. Dessa attacker har tvingat Ryssland att omlokalisera en betydande del av sin Svartahavsflotta, skriver Euromaidan Press.

Ukrainsk marin drönare av typen Magura V5 kamikaze.

Oleksiy Danilov, sekreterare i Ukrainas säkerhets- och försvarsråd, påpekar att Ukrainas drönare blir bättre och operatörerna mer erfarna med varje genomfört stridsuppdrag. Daniliv menar också att dessa drönare tvingat Ryssland att omfördela resurser för att skydda sina hamnar och fartyg.

Ukrainska USVs. Foto: UNITED24.

Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, har sagt att man storsatsar på produktionen av drönarna som sker i en inhemsk underjordisk anläggning. Han hävdar att mellan 30-40 procent av drönarna har lyckas träffa sina mål, vilket uppges få ryska fartyg att undvika att segla norr om Sevastopol på grund av risken för attacker.

Ukrainas maritima drönare

De särskilda vattenburna attackdrönarna har visat sig vara en revolutionerande faktor i modern sjökrigföring. Drönare, tekniskt benämnda som "obemannade ytfartyg" (USVs), är utrustade med integrerade sprängämnen och realtidskameror. De har en ekonomisk prislapp på omkring 250 000 dollar och kan färdas med hastigheter upp till 80 km/h. Räckvidden sträcker sig över 800 km och de kan bära en krigslast på upp till 350 kg. Vissa modeller kan även bära upp till 850 kg sprängämnen. Drönarna är utrustade med infraröd vision och kan operera i upp till 60 timmar. De är också satellitstyrda och utrustade med mörkerkameror samt sprängtändrör.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!