Majoritet av amerikaner vill inte stödja kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 9 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Militärövning i Ukraina under 2018.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flertalet amerikaner vill inte att USA finansierar mer stöd till Ukraina utan anser att man gjort tillräckligt medan 45 procent anser att man fortfarande bör ge mer stöd.

55 procent av amerikanerna anser att USA inte bör godkänna ytterligare finansiering för att stödja Ukraina, visar ny statistik från Warner-kanalen CNN. Samtidigt vill 45 procent att man fortsätter att ge stöd. Strax över hälften (51 procent) av alla amerikaner svarar att USA gjort tillräckligt. 48 procent anser däremot att man borde göra mer, en siffra som i början av kriget låg på 62 procent.

Av de amerikaner som vill hjälpa Ukraina mer anser 68 procent att man bör ge mer finansiering, 53 procent vill ge militärträning och 43 procent tycker att USA bör ge mer vapen. Däremot anser enbart 17 procent att USA bör delta i stridshandlingar.

Över hälften av befolkningen är oroade att kriget hotar USA:s nationella säkerhet, en siffra som initialt låg på över 70 procent. Människor är också rädda att kriget ska fortsätta utan slut.

Vidare är nästan två tredjedelar (65 procent) rädda för att kriget i Ukraina kommer att leda till ökade hot mot demokratin i andra länder och en av sex är också rädda att det ska leda till ett större krig i Europa.

CNN-undersökningen genomfördes 1 och 31 juli bland ett slumpmässigt urval av 1 279 vuxna. Undersökningarna genomfördes antingen online eller via telefon med en intervjuare i direktsändning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!