Läcka i Keystone-pipelinen

publicerad 26 november 2017

Motsvarande 5 000 fat olja har läckt ut i South Dakota i USA från oljeledningen Keystone Pipeline, som sprang läck i torsdags förra veckan, rapporterar CNN.

Läckan kom bara dagar innan ledningen i grannstaten Nebraska skulle fatta beslut om att gå vidare med det kontroversiella projektet Keystone XL, som protesterats kraftigt mot av miljöaktivister och ursprungsbefolkning.

På måndagen beslutade man med tre röster mot två att godkänna byggandet. Vad som godkändes är en reviderad rutt som inte ska gå igenom ömtåliga eller ekologiskt viktiga områden – men som enligt kritiker leder genom ömtåliga jordar med hög risk för jordskred. Det finns inga rapporter om att spillet skulle ha påverkat vattendrag eller system eller djurliv, enligt en talesman för departementet för miljö och naturresurser i staden Amherst, som ligger cirka en halv mil från platsen där spillet ägde rum. Ledningens ägare, TransCanada, låter meddela att ledningen stängdes ned inom 15 minuter och att spillet är under kontroll.

Keystone-ledningen läckte även förra året, i april. Då var det frågan om 400 fat olja, och det tog två månader att städa bort ”större delen” av oljan, enligt CNN.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.