Judisk lobbygrupp storsatsar för att göra Trump till president

Presidentvalet i USA

publicerad 21 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Donald Trump på RJC-konferens i Las Vegas, Nevada 2023.

Lobbygruppen Republican Jewish Coalition (RJC) har tillkännagivit att man avser att samla in minst 5 miljoner dollar från sina finansiärer och valfond, i syfte att få Donald Trump vald till president.

Detta kommer att bli RJC:s största insats någonsin för att mobilisera stöd i det judiska samfundet för president Trump”, meddelar gruppens politiske chef Sam Markstein.

Det blir alltså den största insamlingen gruppen någonsin gjort för en republikansk presidentkandidat, och man anser att det är av yttersta vikt att Trump lyckas besegra Joe Biden i november. Det kan också noteras att de 5 miljoner dollar som ska samlas in är utöver de 15 miljoner dollar man redan budgeterat för i ”oberoende utgifter” kopplade till valet – redan detta den största summa gruppen någonsin lagt ner på ett val.

Att man lägger så mycket pengar på att försöka få Trump vald handlar till stor del om att presidentkandidaten är mycket Israelvänlig, och även beskrivits som den mest pro-israeliske presidenten USA någonsin haft – medan Joe Biden av den amerikanska Israellobbyn anklagats för att svika Israel under den pågående invasionen av Gaza, då han efter hård press från det egna partiet bland annat valt att pausa enstaka vapenleveranser, samt riktat kritik mot det stora antal civila offer som skördats.

Den senaste tiden har många tiotusentals aktivister och studenter demonstrerat vid amerikanska högskolor och universitet, blockerat ingångar, ockuperat byggnader och uppmanat ledningarna att klippa alla ekonomiska band till Israel – tusentals har också arresterats.

Medan Demokraterna är splittrade över universitetsprotesterna är Republikanerna nästan helt enade i sitt motstånd mot dessa. Åtta av tio republikaner motsätter sig protesterna, och bara 15% stödjer dem. Hos Demokraterna stödjer cirka 50% protesterna medan 41% är motståndare till desamma.

“Rekordhög antisemitism”

– När antisemitismen når rekordhöga nivåer och USA:s relation med vår allierade Israel fortsätter att nå nya bottennivåer, är det judiska samfundet mer energiskt än någonsin att vända blad från Joe Bidens misslyckanden, brutna löften och svek. Den 5 november kan inte komma snart nog, säger Sam Markstein.

RJC grundades 1985 och hävdar själva att man är ”de judiska republikanernas nationella gräsrotsorganisation” som representerar ”tiotusentals judiska republikaner över hela landet”.

Sheldon Adelson, en sedan 2021 avliden mångmiljardär, var gruppens viktigaste finansiär och fungerade dessutom som ledare för RJC under många år. Gruppen valde att ge sitt uttryckliga stöd till Donald Trump i mars, efter att dennes sista interna rival Nikki Haley låtit meddela att hon hoppar av primärvalskampen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!