Interpol: Vapenleveranser till Ukraina hamnar hos kriminella

Kriget i Ukraina

publicerad 6 juni 2022
- av Isac Boman
Soldat med svenskt pansarskott m/86/AT4.

Interpols generalsekreterare Jürgen Stock varnar för att många av de vapen som skickas till Ukraina riskerar att hamna i händerna på kriminella nätverk och sedan översvämma Europa.

Enligt Stock så kommer vapnen som Ukraina fått av en lång rad länder – bland annat Sverige, att ”översvämma” den internationella svarta marknaden när konflikten väl är över och han uppmanar därför Interpols medlemsländer att samarbeta för att bättre kunna spåra vapnen.

– När vapnen tystnar (i Ukraina) så kommer de illegala vapnen att komma. Vi har sett det här från många andra konflikthärdar. De kriminella fokuserar redan nu på dessa. Kriminella grupper försöker exploatera de här kaotiska situationerna och tillgängligheten på vapen. Även sådana som används av militär och tunga vapen. Dessa kommer att finnas tillgängliga på den kriminella marknaden och skapa en utmaning. Inget land eller region kan ensamt hantera detta eftersom grupperna opererar på en global nivå.

– Vi kan förvänta oss ett inflöde av vapen till Europa och vidare. Vi bör vara alarmerade och vi måste förutsätta att vapnen inte bara smugglas till grannländer utan även till andra kontinenter.

Interpols generalsekreterare menar att de kriminella nätverken är intresserade av i princip alla typer av vapen som används i Ukraina och att det är mycket problematiskt att särskilt sofistikerad och avancerad militär utrustning riskerar att hamna i brottslingarnas händer.

Man pekar också på hur USA, när man lämnade Afghanistan, lämnade efter sig stora mängder vapen som sedan hamnade i händerna på talibanerna och andra väpnade grupper och hur detta är någonting som kan hända igen – men i Ukraina.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.