Inget åtal mot polis som dödade Ashli Babbitt

publicerad 4 februari 2021
- av Per Nordin
Skjutningen av Babbit beskrivs som en ren avrättning.

Enligt uppgifter från en källa med insyn kommer den polisman som dödade den 35-åriga krigsveteranen Ashli Babbit vid den så kallade stormningen av Kapitolium inte att åtalas för något brott.

Det är Wall Street Journal som rapporterar att ansvariga för den preliminära utredningen angående skjutningen rekommenderar att polismannen inte åtalas för några brott i samband med att han dödade Babbit.

Den 35-åriga krigsveteranen som tjänstgjort i 14 år i det amerikanska flygvapnet beskrivs som en patriot och en stark anhängare av Donald Trump och sköts till döds när hon tillsammans med hundratals andra demonstranter befann sig i Kapitolium.

Skarp kritik har riktats mot polisen för skjutningen av Ashli Babbit, främst eftersom vittnen menar att det handlade om en ren avrättning av en obeväpnad kvinna som inte utgjorde ett hot mot någon och att det således var omotiverat att skjuta henne.

– När hon hade båda sina fötter på fönsterbrädan och hennes händer var på sidorna av fönstret så sköt en man som hade kostym inte uniform ett skott och träffade henne någonstans i den här regionen (nacken). Hon föll ut från fönstret och polisen som var där tillät mig inte hjälpa till. Jag är tränad i medicinsk akutvård. De lät mig inte hjälpa till… De puttade bort mig och jag stod och tittade på när den här unga kvinnan dog, berättade ett vittne om händelsen för National File.

 

OBS! Varning för mycket starka bilder!

 

Polismannen som sköt Babbit sattes efter händelsen på betald tjänstledighet, och även om utredningen ännu inte är klar så lutar det alltså åt att det inte blir några juridiska konsekvenser alls för denne och utredningen har beskrivits som ett ”rutinärende”.

Noterbart är att åklagare hittills beslutat att åtala minst 150 av de demonstranter som deltog i ockupationen av Kapitolium och att fler åtal kan vara att vänta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!