Hets mot folkgrupp skrotas i Australien

publicerad 3 december 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen i Australien, under ledning av premiärminister Tony Abbott, kommer att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp (HMF). Detta då lagen anses inskränka yttrandefriheten.

Idag är det olagligt i Australien att på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung förolämpa en person eller en grupp. Det inkluderar att publicera stötande och kränkande kommentarer på internet.

– Du kan inte ha en situation i en liberal demokrati, där det är olagligt att torgföra en åsikt som någon annan finner stötande eller kränkande, säger justitieminister George Brandis, enligt New Zealand Herald.

Ett uppmärksammat fall inträffade tidigare i höstas när kolumnisten Andrew Bolt dömdes för hets mot folkgrupp eftersom han i två artiklar hävdade att aboriginer främjade sina egna intressen före andras.

Såväl premiärminister Tony Abbott som justitieminister George Brandis reagerade mot domen. Abbott ansåg att “yttrandefrihetens heliga princip” inte borde begränsas och att det innebär att ha rätt att säga det som andra kanske inte gillar, inte bara saker som andra håller med om.

Företrädare för arabiska, judiska, grekiska, armeniska och muslimska samfund har i ett uttalande fördömt regeringens planer på att ta bort lagen om hets mot folkgrupp, skriver New Zealand Herald.

 

Läs även:
Finsk riksdagspolitiker: Skrota HMF-lagen
Marine Le Pen kan komma att åtalas

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!