Utrikes

”Handelsavtal hotar demokratin”

Det stora handelsavtalet som nu förhandlas mellan EU och USA riskerar att inskränka ländernas möjligheter att skydda sina medbor­gare och miljön från skadliga verksamheter som exempelvis fracking. Det varnar en rad organisationer, som Jordens vänner Europa, Attac och Power Shift, i den nya rapporten No fracking way.

Avtalet TIIP (The Transatlantic trade and investemenet partnership) kommer troligtvis ge skydd och garderingar för bolagsinvesteringar i första hand och öppnar även upp för ökade möjligheter att ställa skadeståndskrav för förlorade intäkter när exempelvis miljölagar sätter käppar i hjulet för företagen.
Detta har blivit ett allt vanligare sätt för gruv- och energibolag att utmana demokratiska beslut, till exempel svenska Vattenfall som begär 3,7 miljarder euro i kompensation från tyska staten efter deras beslut att fasa ut kärnkraften.

 Den här utvecklingen måste motverkas, för att undvika katastrofala miljö- och klimatkriser, och i demokratins namn, skriver organisationerna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!