MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

”Handelsavtal hotar demokratin”

publicerad 15 maj 2014

Det stora handelsavtalet som nu förhandlas mellan EU och USA riskerar att inskränka ländernas möjligheter att skydda sina medbor­gare och miljön från skadliga verksamheter som exempelvis fracking. Det varnar en rad organisationer, som Jordens vänner Europa, Attac och Power Shift, i den nya rapporten No fracking way.

Avtalet TIIP (The Transatlantic trade and investemenet partnership) kommer troligtvis ge skydd och garderingar för bolagsinvesteringar i första hand och öppnar även upp för ökade möjligheter att ställa skadeståndskrav för förlorade intäkter när exempelvis miljölagar sätter käppar i hjulet för företagen.

Detta har blivit ett allt vanligare sätt för gruv- och energibolag att utmana demokratiska beslut, till exempel svenska Vattenfall som begär 3,7 miljarder euro i kompensation från tyska staten efter deras beslut att fasa ut kärnkraften.

 Den här utvecklingen måste motverkas, för att undvika katastrofala miljö- och klimatkriser, och i demokratins namn, skriver organisationerna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend