”Handelsavtal hotar demokratin”

publicerad 15 maj 2014

Det stora handelsavtalet som nu förhandlas mellan EU och USA riskerar att inskränka ländernas möjligheter att skydda sina medbor­gare och miljön från skadliga verksamheter som exempelvis fracking. Det varnar en rad organisationer, som Jordens vänner Europa, Attac och Power Shift, i den nya rapporten No fracking way.

Avtalet TIIP (The Transatlantic trade and investemenet partnership) kommer troligtvis ge skydd och garderingar för bolagsinvesteringar i första hand och öppnar även upp för ökade möjligheter att ställa skadeståndskrav för förlorade intäkter när exempelvis miljölagar sätter käppar i hjulet för företagen.

Detta har blivit ett allt vanligare sätt för gruv- och energibolag att utmana demokratiska beslut, till exempel svenska Vattenfall som begär 3,7 miljarder euro i kompensation från tyska staten efter deras beslut att fasa ut kärnkraften.

 Den här utvecklingen måste motverkas, för att undvika katastrofala miljö- och klimatkriser, och i demokratins namn, skriver organisationerna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.