Garanti för ukrainsk alliansfrihet kan avsluta kriget

Kriget i Ukraina

publicerad 8 mars 2022
- av Isac Boman
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Nato i december 2021. Till höger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ukrainsk neutralitet inskriven i konstitutionen och ett erkännande av Donetsk och Lugansk som självständiga stater, samt att erkänna Krim som ryskt territorium. Det erbjuder Ryssland i utbyte mot att upphöra med sin militära operation i Ukraina.

Alliansfrihet inskrivet i den ukrainska konstitutionen för att säkra Ukrainas neutralitet och ett erkännande av Donetsk och Lugansk som självständiga stater är krav som Ryssland vid upprepade tillfällen riktat till Ukraina och västmakterna under flera års tid. Den utrikespolitiske talesmannen Dmitrij Peskov bekräftar nu att motsvarande villkor gäller även fortsättningsvis för att upphöra helt med krigföringen från rysk sida, enligt Reuters.

De ska göra tillägg till konstitutionen enligt vilka Ukraina skulle avvisa alla ambitioner på att gå in i något block.

Vi har även talat om att de ska erkänna Krim som ryskt territorium och att de behöver erkänna Donetsk och Lugansk som självständiga stater. Det är allt. Den skulle upphöra ögonblickligen, fortsätter Peskov.

Grundförutsättningen, betonar Peskov, är att den ukrainska militären upphör med all aktivitet.

Hittills har två eldupphör som förhandlats fram blivit kortvariga. Ryssland anklagar Ukraina för att blockera humanitära korridorer för att civila ska kunna fly och kallar det för ett ”krigsbrott”. Ukraina har å sin sida kallat Rysslands erbjudanden om humanitära korridorer för ”fullständigt omoraliska”, då förslaget varit att de skulle leda till Ryssland eller Vitryssland som ligger nära krigszonerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!