Finska Försvarshögskolan om ryska militärfordonen: ”Inga tecken på ovanligheter”

Det nya kalla kriget

publicerad 13 april 2022
- av Sofie Persson
Ryskt militärfordon i Twitter-video, Petteri Kajanmaa, chef för Försvarshögskolan i Finland.

En video med ryska militärfordon som svänger in på en väg i Ryssland som leder mot Helsingfors har fått människor att fråga sig om Ryssland börjat rusta upp vid gränsen mot Finland. Försvarshögskolan i Finland menar dock att det inte finns fog för dessa spekulationer.

Det finns inga tecken på att någonting ovanligt är på gång, säger Försvarshögskolans representant Petteri Kajanmaa.

I en video som cirkulerar på Twitter visas det en rysk transport av kustrobotsystemet K-300P Bastion Coastal vid en korsning nära Viborg i Ryssland. I videon zoomar filmaren in på en vägskylt som pekar mot Helsingfors. Detta har satt fart på spekulationerna kring att Ryssland flyttar tunga vapen mot Finlands gränser.


Annonser:


Försvarshögskolan i Finland menar dock att det inte finns någon grund för spekulationerna.

Det finns inga tecken på att någonting ovanligt är på gång, säger Petteri Kajanmaa, chef för Försvarshögskolans institution för krigskonst, till Svenska Yle.

Militärfordonen på videon är ett robotsystem man vet att Ryssland tidigare placerat kring Östersjön, så truppförflyttningen är ingenting ovanligt i sig.

Även USA:s försvarsminister sade under tisdagen att man inte sett någonting som tyder på att ryskt militärmaterial skulle vara på väg till finska gränsen. Det är också oklart om videon verkligen skapats nu eller om den är äldre.

Kajanmaa tror att det handlar om någon form av ”informationspåverkan”.

Målet kan vara att påverka befolkningens och de politiska beslutsfattarnas trygghetskänsla. Det kan i så fall vara kopplat till Finlands diskussioner om Nato, säger han

Om Finland ansöker om ett Natomedlemskap, menar Kajanmaa vidare att finländarna kan få bereda sig på mer informationspåverkan och skrämseltaktik framöver.

Vi förväntar oss både spridning av falska uppgifter och direkt skrämseltaktik. Vi har redan nu sett bådadera – överbelastningsattackerna förra veckan, politiska utspel och tvivelaktiga videor, avslutar Kajanmaa.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.