Finländske kriminalkommissarien: “Vapen till Ukraina hittas i andra länder”

Kriget i Ukraina

publicerad 3 november 2022
- av Jan Sundstedt
Hamnar i orätta händer enligt representant för finländska NBI.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En högt uppsatt representant för den finländska Centralkriminalpolisen, NBI, uppger att man har information som tyder på att ett stort antal vapen som donerats till Ukraina hamnar i kriminella ligors händer – i Finland såväl som andra länder. Samtidigt går högsta ledningen för NBI reflexmässigt ut med en dementi.

Vapen som skickas (av olika länder) till Ukraina har också hittats i Sverige, Danmark och Nederländerna, säger Centralkriminalpolisens kriminalkommissarie Christer Ahlgren till finländska nyhetskanalen Yle.

Bakgrunden till uttalandet är resultatet av NBI:s undersökning och utredning kring det faktum att en icke försumbar del av vapenleveranserna till Ukraina spårlöst försvinner. Kriminalkommissarie Ahlgren leder NBI:s enhet för organiserad brottslighet i Helsingfors, och har stor erfarenhet av att förbereda sig för säkerhetshot av varierande slag.

Exempel på militär beväpning som nu misstänks ha hamnat i yrkeskriminellas ägo är automatkarbiner, pistoler, granater men även mer avancerade vapensystem som exempelvis stridsdrönare. Vapen avsedda och tilltänkta för Ukrainska militären och dess väpnade styrkor.

– “Tre av världens största mc-gäng, som samtliga ingår i större internationella organisationer, är aktiva i Finland. Ett av dessa är Bandidos MC, som har en enhet i varje större ukrainsk stad. Vi vet att kontakter och rutter är redo och på plats”, säger Christer Ahlgren vidare.

Ledningen dementerar

I samma ögonblick som Christer Ahlgren officiellt tog bladet från munnen och gick ut med resultatet av sin utredning, kom det per omgående en dementi från NBI: s högsta ledning.

Vi känner inte till att vapen avsedda för Ukraina skulle ha hamnat i händerna på kriminella, vare sig i Finland eller andra länder, kommenterade NBI: s biträdande direktör Markus Välimäki Ahlgrens intervju.

– Baserat på intervjun med vår expert (Ahlgren) kan man få intrycket att det har smugglats vapen till Finland. Vi har dock inga bevis för ett sådant fenomen. Vårt syfte (med utredningen) var att visa att det finns en möjlighet att kriminella som verkar i Finland försöker få vapen från konfliktområden, fortsätter Välimäki.

Problemet med militära vapenleveranser som hamnar i klorna på kriminella ligor och våldsverkare är inget nytt fenomen. Ett tydligt exempel är krigen i Balkanregionen på 1990-talet, från vilka tusentals vapen av olika slag fortfarande befinner sig i omlopp. Mot den bakgrunden finns det ingen anledning att misstro Christer Ahlgrens utsaga.

– Ukraina har erhållit en stor mängd vapen och det är bra, men vi kommer att tvingas hantera dessa vapen i decennier och betala priset här, avslutar kriminalkommissarie Christer Ahlgren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!