Finland levererar pansarvapen och stormgevär till Ukraina

Krisen i Ukraina

publicerad 1 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Finlands statsminister Sanna Marin.

Finland har historiskt varit noga med att hålla en lågmäld profil i relation till Ryssland. Den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin går nu tvärt emot detta och uppmärksammas för ett ”historiskt beslut” när hennes regering nu bland annat skickar 1 500 pansarvärnsvapen och 2 500 stormgevär inklusive ammunition till kriget i Ukraina.

Det är viktigt att leveransen når fram till Ukraina så snabbt som möjligt, redan under den här veckan. Vi har redan planerat transporterna och logistiken ända fram till destinationen, säger Marin enligt Bonniertidningen HBL.

Vi tar dessa vapen ur Försvarsmaktens eget förråd, och vi kan snart ersätta dem med nya motsvarande, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

Tidigare har även Sveriges och Danmarks socialdemokratiska regeringar skickat militärt understöd till kriget.

HBL uppger att beslutet ska ha fattats i samråd med Finlands president Sauli Niinistö (Samlingspartiet).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.