Ex-presidenten Janukovitj: “Ukraina och Polen kan stå inför fusion”

Kriget i Ukraina

publicerad 30 maj 2022
- av Redaktionen
Viktor Janukovitj på ett IAEA-möte i Wien, 2013.

Ukrainas tidigare president Viktor Janukovitj bedömer att det finns en reell risk att Ukraina står inför en sammanslagning med Polen.

Janukovitjs analys av konflikten är att Ukraina står inför en ”fullständig förintelse” av sin suveränitet.

Ex-presidenten, som avsattes vid Maidan-kuppen 2014, gjorde ett längre uttalande under fredagen där han bland annat sammanfattade det nuvarande Ukrainas politiska roll i praktiken som ”en murbräcka mot Ryssland” – en följd av västerländsk strategi långt innan Ryssland invaderade landet i februari.

Redan 2014 utsågs Ukraina av vissa västländer till ett territorium från vilket en operation syftande till att åstadkomma en total försvagning av Ryssland skulle inledas – just precis ett territorium, och inte en självständig stat, inte som människor som kan leva i fred med alla sina grannar och önskar respektera Rysslands integritet, säger Janukovitj.

Ukraina, menar han, riskerar i första hand att förlora ”stora territorier i söder och öster” men ytterst även att landets suveränitet helt upphör – något han menar inte bara härrör från den militära konflikten i sig, utan också är från de ukrainska myndigheternas ansträngningar att vara det västra grannlandet Polen till lags.

Tidigare denna månad har Polens president Andrzej Duda och hans ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj uttryckt förhoppningar om att de två länderna ”inte längre skulle ha en gräns” mellan varandra. I samband med detta tillkännagav Kiev samtidigt planer på att ge polska medborgare vad man kallar ”särskild juridisk status”.

Janukovitj bedömer i konkreta ordalag att det är ett mycket möjligt scenario att de landområden som inte övertas av Ryssland helt enkelt uppgår i en fusion med Polen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!