EU vill ge beslagtagna ryska tillgångar till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 12 december 2023
- av Redaktionen
När EU införde sanktioner mot Ryssland beslagtogs också stora summor ryska pengar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU-kommissionen vill skicka ytterligare ekonomiskt bistånd till Ukraina – denna gång till ett värde av motsvarande 15 miljarder euro. Man föreslår att pengarna ska tas från ryska tillgångar som frusits eller beslagtagits under sanktionerna, rapporterar Financial Times.

– Det är viktigt att undersöka hur vi kan använda ryska immobiliserade tillgångar och intäkter från dessa immobiliserade tillgångar för att stödja Ukraina, hävdar EU-kommissionens handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

Förslaget att ta ryska pengar som beslagtagits efter EU:s sanktioner och ge till Ukraina har diskuterats en längre tid – men flera medlemsländer och den europeiska centralbanken har varit kritiska mot ett sådant beslut, såväl på grund av juridiska som ekonomiska skäl.

Bryssel kommer under tisdagen att föreslå att vinster från Rysslands frysta tillgångar ska öronmärkas i EU, i syfte att i slutändan dra in upp till 15 miljarder euro till förmån för Ukraina”, skriver tidningen.

Enligt förslaget är det intäkterna från den ryska centralbankens tillgångar som ska användas för detta ändamål. Vinsterna ska placeras på ett separat konto och sedan flyttas över till EU:s ”vanliga” budget, för att kunna märkas om som bistånd till Ukraina, enligt förslaget.

Tre miljarder euro årligen förväntas genereras på detta sätt – eller 15 miljarder euro totalt mellan 2023 och 2027, lite beroende på räntesatsen. Enligt tidningen behöver förslaget ett enhälligt stöd från samtliga EU-länder och ytterligare en tids detaljplanering innan pengarna kan föras över till Kiev.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!