EU hotar medlemsländerna om kvotflyktingar

publicerad 6 maj 2016
Jean-Claude Juncker

EU varnar nu medlemsländer som inte ”drar sitt strå till stacken” under flyktingkrisen. Det EU-land som vägrar ta emot kvotflyktingar kan få tvingas betala uppemot 250 000 euro per kvotflykting som nekas inträde i landet.

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer inom kort att presentera ett förslag på hur EU-länderna gemensamt ska hantera fördelningen av de asylsökande som kom till Europa i slutet av förra året. EU-kommissionens förslag förväntas sätta stor press på EU:s medlemsstater.

Enligt brittiska The Telegraph kommer Junckers förslag innehålla straffavgifter till de EU-länder som vägrar att ta emot det antal asylsökande som man har kommit överens om i förväg. Under den gångna veckan har rykten cirkulerat i EU:s huvudstad Bryssel att de länder som vägrar att ta emot kvotflyktingar kan tvingas att betala uppemot 250 000 euro per kvotflykting, motsvarande 2,3 miljoner kronor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.