Estland vill upprätta flygförbudszon över Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 15 mars 2022
- av Isac Boman

Estlands parlament uttrycker stöd för att införa ett flygförbud över Ukraina. Estland blir därmed första Nato-land att ställa sig bakom Ukrainas presidents vädjan om en flygförbudszon så som Nato upprättade under bombningskampanjen av Libyen 2011.

Estlands parlament Riigikogu vill anstifta ett flygförbud över Ukraina. I ett pressmeddelande ber man till alla FN-länder att ”vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon” över landet och menar att det skulle minska antalet civila offer.

Riigikogu uttrycker sitt stöd till försvararna och folket i Ukraina i deras kamp mot den ryska federationen som har inlett ett kriminellt krig, och uppmanar att visa absolut stöd till Ukraina i dess krig för att upprätthålla sin frihet och territoriell integritet. Riigikogu ber FN:s medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon för att förhindra massiva civila offer i Ukraina”, skriver Estlands regering.

Vidare skriver man att Rysslands ”aggressioner” utgör ett brott mot freden och ett sådant brott ”inte har någon preskriptionstid”.

Riigikogu uppmanar alla nationella parlament att anta uttalanden som uppmanar deras regeringar att stödja införandet av ytterligare sanktioner mot Ryska federationen såväl som Republiken Vitryssland som deltar i aggressionen”.

Tidigare har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj flera gånger vädjat om ett sådant förbud och Estland blir nu det första Nato-land att ställa sig bakom detta önskemål.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!