Erdogan säger nej till Sverige och Finland i Nato

Det nya kalla kriget

publicerad 13 maj 2022
- av Isac Boman

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan menar att man kommer att nyttja sin vetorätt till att blockera alla försök från Finlands och Sveriges sida att ansluta till Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har gått ut med att Finland och Sverige ska mottas med ”öppna armar” till militäralliansen, men för att medlemskapet ska bli av krävs det dock formellt att samtliga 30 medlemsländer godkänner detta. Turkiet deklarerar nu dock genom Erdogan att man kommer att använda sin vetorätt för att stoppa detta.

Vi följer utvecklingen för Sverige och Finland men ställer oss inte positiva. säger Erdogan i ett klargörande till journalister i Istanbul och motiverar detta med bland annat att Skandinaviska länder fungerar som härbärge åt terrororganisationer.


Annonser:


Genom att släppa in Sverige i organisationen, fortsätter den turkiske presidenten, skulle Turkiet begå samma ”misstag” som när landet vek sig för påtryckningar från USA och släppte in Grekland i Nato 1980 – något han menar ledde till att grekerna började uppträda med ”attityd” gentemot Turkiet med hela Nato i ryggen.

Både Sveriges och Finlands regeringar väntas inleda försöken att ansluta till Nato inom de kommande dagarna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.