Det händer vid oklart valresultat – enligt USA:s konstitution

Presidentvalet i USA

publicerad 20 november 2020
- av Isac Boman
President Donald Trump i Ovala rummet med ett porträtt av Andrew Jackson i bakgrunden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Om resultatet i det amerikanska presidentvalet inte kan avgöras på ett juridiskt otvivelaktigt sätt, ska valet – så vida inte någon presidentkandidat erkänner sig besegrad – enligt landets konstitution avgöras i representanthuset i den amerikanska kongressen. Där skulle det i praktiken vara republikanerna som avgör vem som blir USA:s president de kommande fyra åren.

Konstitutionens tolfte tillägg går igenom presidentvalets avgörande i fall av diskutabelt valresultat, där det framgår att om ingen av kandidaterna får en tydlig majoritet av elektorsrösterna (270 röster eller fler) så ska frågan om vem som blir nästa president istället avgöras i en omröstning i representanthuset. Det enda som i ett sådant fall kan hindra ett sådant avgörande är den icke-juridiskt bindande tradition som gör att valet är över när en presidentkandidat erkänner sig besegrad.

I Representanthuset har demokraterna en majoritet med 233 stolar mot 198, men varje ledamot får inte en röst för denna typ av avgörande. Istället har varje delstat en röst var, och eftersom 37 av 50 delstater kontrolleras av republikaner så innebär det istället i praktiken en republikansk majoritet. Med andra ord skulle det alltså bli republikanerna som avgör vem som blir nästa president.

Mississippi-pastorn Shane Vaughn har lyft fram tillägget på sociala medier och pekar bland annat på ultraglobalisten och demokraten Hillary Clintons uttalande före valet om att Joe Biden inte bör erkänna sig besegrad oavsett vad, och menar att detta råd till Biden beror på att Clinton är väl medveten om den traditionella praxis som är att en presidentkandidat själv inte har någon juridisk skyldighet att göra detta om valutgången inte är absolut oomtvistlig.

Vaughn pekar vidare på att Joe Biden officiellt har vunnit ett par nyckelstater med mindre än en procents marginal – vilket automatiskt leder till omräkning. Han menar också att det konstitutionella tillägget om avgörande av presidentval i Representanthuset är någonting som tidiga amerikanska lagstiftare ville ha som en extra säkerhetsåtgärd i fall av eventuella tvivelaktigheter i ett val.

Redan den 7 november utropade mainstreammedier i USA och utomlands inklusive i Sverige Joe Biden till segrare i presidentvalet – något som i dagens läge alltså är ett långtifrån fullbordat faktum.

Historia: Representanthuset väljer president 1824

Det är 196 år sedan avgörandet av ett amerikanskt presidentval senast avgjordes i Representanthuset - när John Quinsey Adams 1824 valdes framom Andrew Jackson (bilden) efter ett oklart valresultat.

Jackson förlorade omröstningen 1824 efter att ha ifrågasatt valresultatet, men skulle fyra år senare komma att vinna valet och utkämpade sedan bland annat en bitter strid som president för att avpollettera USA:s privatägda centralbank "The Second Bank of the United States". Efter att han slutligen vann den bataljen gick Jackson också till historien som den ende president i USA:s historia som betalat av landets statsskuld.

För kuriosa kan nämnas att Donald Trump personligen valt just Andrew Jacksons porträtt till ovala rummet - presidentens kontor i Washington.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!