Demonstrationer mot regeringen i Polen

publicerad 18 december 2016
Demonstrationen i Warszawa den 17 december

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En rad reformer som den konservativa regeringen i Polen velat genomföra har lett till en politisk kris i landet. Under de senaste dagarna har tusentals polacker demonstrerat mot ett lagförslag som påstås inskränka mediefriheten i landet.

I torsdags inleddes demonstrationerna – bestående av tusentals polacker viftande med såväl Polens som EU:s flagga – mot premiärminister Beata Szydło och hennes regering. Demonstranterna visar sitt missnöje över att regeringen vill införa restriktioner för mediebevakningen av parlamentet, rapporterar RT.

Under fredagen blockerade demonstranterna utgångarna till parlamentsbyggnaden i huvudstaden Warszawa, vilket tvingade polisen att använda tårgas för att kunna evakuera politikerna.

Oppositionen och demonstranterna överväger nu att begära ett nyval, eftersom man menar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) saknar förtroende hos folket. Samtidigt slår regeringen tillbaka och menar att oppositionen försöker ta makten på ett “olagligt sätt”, rapporterar inhemska medier.

Det politiska dödläget i Polen beskrivs som det mest omfattande i landet på mycket länge och kan eskalera om inte regeringen och oppositionen kommer överens.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!