David Icke förbjuds närvara på demonstration – portas från Nederländerna

Den judiska lobbyn

publicerad 4 november 2022
- av Isac Boman
David Icke anländer till en demonstration i centrala London i juli 2021.

Den fredligt inriktade demonstrationen som arrangeras av Samen voor Nederland och ska äga rum på söndag har blivit flyttad till ett större torg i landet, bland annat på grund av flera motdemonstrationer.

Den brittiske författaren och systemkritikern David Icke skulle tala vid demonstrationen, men blev i sista stund förbjuden att komma in i Nederländerna efter att en israelisk grupp riktat krav på detta och anklagar Icke för ”antisemitism”.

Den nederländska rörelsen Samen voor Nederland (Tillsammans för Nederländerna) samlas på olika ställen i landet den första söndagen i varje månad för att ”fredligt göra sina röster hörda”. Den tvärpolitiska rörelsen föddes fram som ett svar på Nederländernas coronapolitik och kämpar för rätten till frihet.

På söndag skulle man samlas vid Dam Square i Amsterdam och ha den brittiske författaren David Icke som talare vid demonstrationen. Redan förra månaden bad borgmästaren i staden att man inte skulle låta Icke tala vid eventet eftersom han menade att denne tidigare gjort ”antisemitiska och sårande uttalanden i det förflutna”, något arrangörerna inte velat gå med på.

Polisen och borgmästaren svarade med att förbjuda demonstrationen vid Dam Square och istället flytta den till torget Museumplein för att andra demonstrationer även ska hållas mot rörelsen och det då finns mer plats vid torget än tidigare område.

För tillfället har tre motdemonstrationer registrerats i närheten av Samen voor Nederland-demonstrationen. Staden beslutade att flytta demonstrationen till Museumplein eftersom det där finns mer utrymme och polisen kommer att kunna ha bättre överblick över de olika grupperna”, skrev Amsterdams kommun.

Nederländerna har nu förbjudit Icke att komma in i landet och därmed delta vid demonstrationen, rapporterar Dutch News. Denna begäran kommer främst från The Center for Information and Documentation on Israel som menar att Icke är “antisemit” och ”förintelseförnekare”.

Samen voor Nederland har dock tidigare sagt att Icke kommer att kunna delta via video-samtal om han skulle bli förbjuden att komma in i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!