Dansk försvarsminister avslöjade amerikansk internetövervakning – kan fängslas

Övervakningssamhället

publicerad 5 april 2022
- av Sofie Persson
Claus Hjort Fredriksen i ett möte med USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis, 2017.

Den tidigare danske försvarsministern Claus Hjort Fredriksen har delgivits brottsmisstanke efter att ha brutit mot sin tysnadsplikt då han delgivit information om ett avtal som ger USA rätt att massövervaka internettrafiken i landet.

Fredriksen har tidigare varit partisekreterare för Venstre partiet och var även försvarsminister mellan 2016 och 2019. Nu ska han åtalas för att ha brutit mot sin tystnadsplikt och offentliggjort statshemligheter.

Enligt Danmarks Radio avser misstankarna ett uttalande Fredriksen gjorde i TV2-programmet ”Lippert” under december förra året. Då bekräftade han att Danmark hade ett avtal med USA om att tappa internetkablar på information.

Nu vill jag vara försiktig med vad jag säger eftersom jag riskerar fängelse. Jag har varit med om att informera om att det avtalet finns, sa Hjort Frederiksen då.

Frederiksen har även gjort liknande uttalanden till tidningen Weekendavisen.

I ett pressmeddelande från Venstre säger Fredriksen att han ”uttalat sig som parlamentsledamot i en politisk fråga” och att han ”aldrig skulle drömma om att göra något som kunde skada Danmark eller Danmarks intressen”.

Maxstraffet för brottet är 12 års fängelse.

Under förra året greps fyra personer, däribland den högste chefen för den danska militära underrättelsetjänsten Forsvarets efterretningstjeneste Lars Findsen, misstänkta för samma brott som Fredriksen. Om misstankarna är sammankopplade är oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.