Chockerande bildmaterialet: Ukrainska soldater torterar krigsfångar och häcklar anhöriga

Kriget i Ukraina

publicerad 1 april 2022
- av Markus Andersson
Blandade bilder från filmade övergrepp begångna av ukrainsk militär.

Filmklipp sprids som visar hur ukrainska soldater ringer upp mödrar och anhöriga till stupade ryssar, förolämpar dem och hånar dem för deras barns död. Filmer förekommer även där tillfångatagna ryska soldater torteras med utstuderad grymhet.

Uppgifterna om den ukrainska arméns brott mot vedertagna krigslagar har väckt sådan bred anstöt att även den ukrainska politiska ledningen gått ut med att man kommer att utreda uppgifterna.

– Ära till Ukraina! Ilyusha finns inte mer. Han blev sjuk och dog. Slut. Ingen mer Ilyusha. Han gick vilse, det var hans första misstag. Hans andra misstag var att han gick vilse i Ukraina och det sista var att han dog, din hora, säger den ukrainske soldaten när han ringer upp två kvinnliga anhöriga till en dödad rysk soldat.

– Allt som är kvar av honom är hans rumpa och ett ben, vad finns det att visa upp? Vi sparade i alla fall telefonen för att kunna ringa dig och berätta att den här jävla idioten inte finns mer, säger han vidare när kvinnan på andra linjen vill se den stupade ryssens kropp.

– Hundarna kommer att äta upp dem, vi begraver dem inte ens, vi har inte tid att begrava dem eftersom vi kör över dem i full fart. Bara delar av dem sprids runt, ben här, huvud där. Telefonen slets av tillsammans med hans hand och så är det med dig, säger den ukrainske soldaten och upprepar frasen ”Ära till Ukraina” flera gånger under samtalet samtidigt som han och minst en kamrat hörs skratta.

Enligt News Wars publicerades filmerna först av Ivan Zalznyak, medlem i den högerextrema Azovbataljonen, en stridande enhet som numer ingår i Ukrainas armé men som under under många år anklagats för att begå krigsbrott, ägna sig åt summariska avrättningar och kidnappningar.

I ett annat klipp som fått stor spridning på sociala medier hörs ett liknande samtal där modern till en stupad rysk soldat rings upp och där männen som ringer upp glatt berättar att sonen har blivit ”slaktad”.

– Du pratar med en kille vars kamrater dödade honom. Ära till Ukraina! Ilyusha dog i ett främmande land, av någon annans vilja blev han skickad som ett får till ett främmande land den jävla bögen och han blev dödad. Kom och hämta din son.

— Maria Dubovikova (@politblogme) March 27, 2022

På sociala medier har klippen väckt stor bestörtning där agerandet fördöms som barbariskt. Andra ifrågasätter äktheten i filmerna och menar att de kan vara arrangerade.

Samtidigt har det under veckan också spridits filmklipp som visar hur ukrainska soldater begår krigsbrott genom att tortera ryska fångar, bland annat genom att skjuta dem i knäskålen och filma när skadade ryssar dör i svåra smärtor.

Personerna i det mycket grafiska filmklippet nedan ska ingå i en rysk spaningsgrupp som blivit tillfångatagna.

OBS! Varning för mycket starka bilder!

Regeringen tar detta på väldigt stort allvar och det kommer omedelbart att inledas en utredning. Vi är en europeisk armé och vi kränker inte våra fångar. Om detta visar sig vara på riktigt så är det ett fullständigt oacceptabelt beteende, har bland annat Oleksij Arestovytj, en högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, kommenterat om bildmaterialet.

Den ukrainska militära ledningen hävdar samtidigt att det hela handlar om ”rysk propaganda” och iscensatta filmklipp som skapats för att smutskasta och demonisera den ukrainska armén.

Ryska myndigheter har också meddelat att man kommer att utreda filmmaterialet och uppgifterna om ”fångar som behandlas med extrem grymhet av ukrainska nationalister.”Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.