Brittiska politiker vill stoppa diskriminerande vaccinpass

publicerad 2 april 2021
- av Markus Andersson
Den förre Labour-ledaren Jeremy Corbyn vill stoppa vaccinpassen.

70 brittiska parlamentsledamöter har skrivit under en namninsamling för att stoppa införandet av brittiska vaccinpass. Orsaken är att passen beskrivs som diskriminerande och splittrande och att de villkorar britternas mest grundläggande friheter.

– När vi börjar få viruset under kontroll så borde vi börja få tillbaka våra friheter. Vaccinpassen – egentligen id-kort för covid-19 tar oss i motsatt riktning, konstaterar Liberaldemokraternas ledare Ed Davey.

Noterbart är också att den tidigare Labour-ledaren Jeremy Corbyn är en av de som skriver under uppropet och som menar att vaccinationspassen är ”splittrande och diskriminerande” och politikerna oroar sig för att vi rör oss mot en verklighet där britterna snart kan behöva visa upp dokument som visar huruvida de vaccinerats eller inte och också nekas grundläggande service om de inte har låtit sig injiceras.

BBC rapporterar att Storbritannien har planerat en rad pilottest med vaccinationspassen men att den brittiska regeringen ännu inte har tagit något slutgiltigt beslut kring huruvida dessa ska införas och om de i så fall ska vara obligatoriska. Premiärministern Boris Johnson har dock tidigare sagt att britterna kan få räkna med att visa upp ett ”vaccincertifikat” om de vill in på puben.

Noterbart är att de 70 politiker som skrivit på uppropet mot ”vaccinationspass” kommer från olika politiska läger – allt från brittiska socialdemokrater och liberaldemokrater till mer konservativa ledamöter som oroar sig över att Storbritannien går emot en auktoritär riktning.

Ed Davey menar vidare att Storbritannien bör planera för att återgå till det normala livet igen – inte för att införa permanenta restriktioner där människornas liv begränsas och deras friheter inskränks.

Andra undertecknare av uppropet beskriver vaccinationspassen som ”farliga, diskriminerande och kontraproduktiva” och som ”djupt orättvisa”. Istället argumenterar man för att Storbritannien ska öppna upp ”tillsammans” och föra samhället framåt istället för bakåt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!