Brasiliens president: ”USA måste sluta uppmuntra till krig i Ukraina”

Det nya kalla kriget

publicerad 17 april 2023
- av Isac Boman
Presidenterna Joe Biden och Luiz Inacio Lula da Silva.

Under ett statsbesök i Kina konstaterade Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva att USA och EU måste sluta uppmana till krig i Ukraina och istället börja prata om fredliga lösningar.

Kina är Brasiliens främsta handelspartner och den vänsterorienterade presidenten använde statsbesöket för att förmedla budskapet att Brasilien är en nyckelspelare på den globala arenan, och att sydamerikanska länder måste stärka sina ekonomiska band till Kina.

Under statsbesöket riktade Lula också hård kritik mot USA och pekade på att landet aktivt arbetar för fortsatt krig i Ukraina – istället för att hitta en fredlig lösning.

– USA måste sluta uppmuntra till krig och börja tala om fred och Europeiska unionen måste börja tala om fred, förkunnade han inför kinesiska reportrar.

Genom att sluta driva en krigshetsande linje kan det internationella samfundet enligt Lula övertyga Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj om att ”fred ligger i hela världens intresse”.

Det kan noteras att varken Kina eller Brasilien riktat några sanktioner mot Moskva under kriget. Båda länderna har istället försökt positionera sig själva som neutrala i konflikten och förespråkat diplomati och fredssamtal framför fortsatt väpnad konflikt.

Innan besöket i Kina föreslog Lula att en grupp länder aktivt bör ta på sig rollen som medlare i kriget och föra samtal med båda sidor, hur detta ska fungera i praktiken eller vilka framsteg som gjorts är dock oklart.

– Det är viktigt att ha tålamod. Men framför allt är det nödvändigt att övertyga de länder som levererar vapen och uppmuntrar kriget att sluta med detta.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!