Bidens första order: Munskyddstvång, massvaccinering och medborgarskap till illegala invandrare

Presidentvalet i USA

publicerad 18 januari 2021
- av Isac Boman
Joe Biden och vice-presidenten Kamala Harris med sina respektive.

Joe Bidens första presidentorder kommer bland annat att fokusera på att införa tvång på att bära munskydd och att göra det lättare för 11 miljoner illegala invandrare att få amerikanska medborgarskap.

I övrigt vill Biden även häva resestoppet från vissa muslimska länder och att USA ska fokusera mer på påstådda klimatförändringar och på ”etniska orättvisor” i USA.

Munskyddstvånget ska initialt gälla vid mellanstatliga resor och i federala byggnader. Dessutom tas reseförbudet till vissa islamistiska länder bort, rapporterar neokonservativa New York Times som också skriver att Biden kommer att hårdsatsa på att ”återförena” minderåriga migranter med deras familjer i USA.

Även massvaccinationer ligger Biden varmt om hjärtat och han har lovat att vaccinera 100 miljoner amerikaner under sina 100 första dagar som president.

Den illegala massinvandringen till USA är också någonting Biden fokusera på – men inte genom att stoppa den utan för att säkerställa att 11 miljoner människor som beräknas befinna sig illegalt i USA enklare kan skaffa amerikanska medborgarskap.

Enligt NYT har Bidens nya kabinett extremt stora likheter med den som verkade under Obamaadministrationen och stort fokus har lagts på politisk korrekthet och kvoteringar, genom att tillsätta ett stort antal kvinnor och personer av utomeuropeisk bakgrund.

Joe Biden kommer också försöka pressa kongressen att godkänna ett ekonomiskt pandemi- och stimulanspaket på närmare 2000 miljarder dollar, enligt sin egen utsago i en förhoppning att få ordning på ekonomin igen och förhindra fler konkurser.

Trots att Biden nu till synes kommer att hårdsatsa på en rad klassiska vänsterfrågor så är partiets mer radikala vänsterfalang ändå inte nöjda, och möter bland annat kritik från denna för att ha exkluderat flera av partiets mer högljudda och extrema vänsterprofiler från sin kabinett.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!