Ben & Jerry’s-grundaren: USA profiterar på kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 24 juli 2023
- av Isac Boman
Ben Cohen har länge varit kritisk mot den amerikanska imperialismen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Glassentreprenören Ben Cohen menar att kriget i Ukraina provocerats fram av USA, Nato och det militärindustriella komplexet och att man borde sträva efter fred istället för fortsatt eskalering.

Redan tidigare har grundaren av det populära glassmärket uttryckt sig kritiskt om USA:s roll i kriget i Ukraina. Han har bland annat delat inlägg i sociala medier som argumenterar för att kriget provocerats fram av Nato och där efterfrågat förhandlingar och fred snarare än fortsatt eskalering av situationen.

I en intervju med Politico berättar han att hans politiska uppvaknande skedde under det kalla kriget och att han var elva år när världen hotades av kärnvapenkrig i och med Kubakrisen. Sedan sin ungdom har den judisk-amerikanske entreprenören på olika sätt engagerat sig för fredsarbete – och stöttar fortfarande den typen av rörelser ekonomiskt och fysiskt.

– Om vi inte slösade alla våra pengar på att förbereda oss för att döda människor, skulle vi faktiskt kunna rädda och hjälpa många människor. Det gäller även hur vi förhåller oss till världen internationellt, säger han och menar att detta även gäller för kriget i Ukraina.

Enligt Cohen är det av yttersta vikt för amerikanska vapentillverkare att Nato fortsätter expandera och att det finns starka ekonomiska intressen som tjänar stora pengar på fortsatta konflikter och krig.

– I slutändan vann pengarna. Idag levererar de inte bara vapen till alla de nya Nato-länderna, utan de levererar även vapen till Ukraina.

– Jag stödjer inte Ryssland, jag stödjer inte Ukraina. Jag stöder förhandlingar för att få slut på kriget istället för att tillhandahålla fler vapen för att fortsätta kriget, tillägger han.

Cohen berättar att det faktiskt var Bob Dylans sång ”Masters of War” som fick honom att inse att det finns ett mycket starkt ”militärindustriellt kongresskomplex” som profiterar på krig och död och som ligger bakom många av världens konflikter.

Ben Cohen, som inte längre har någon kontroll över Ben & Jerry’s, är inte bara engagerad i fredsarbete utan även i yttrandefrihetsfrågor. Tidigare i somras arresterades han när han krävde att den frihetsberövade Wikileaks-grundaren Julian Assange omedelbart friges.

Cohen valde att visa sitt stöd för Assange genom att blockera ingången till Justitiedepartementets byggnad i Washington D.C. Han har tidigare vid ett flertal tillfällen arresterats för ”civil olydnad” för liknande aktioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!